Agfa-Gevaert, Bone Therapeutics en IBA kleuren de beursdag in Brussel. Cash is de rode draad.
De Brusselse beurs zet na een aarzelende start haar zomerrally voort. De Bel20 koerst 0,7 procent hoger naar 3.392 punten.
Zoals meestal in de tweede golf van het resultatenseizoen - als de grote kanonnen de revue gepasseerd zijn - speelt de actie zich buiten de beursbarometer af.
Hét opvallendste aandeel is zonder twijfel IBA , de wereldmarktleider in protontherapie die de voorbije jaren via een lange serie ontgoochelingen spectaculair van zijn voetstuk donderde. Het afgestrafte aandeel beleeft een heropstanding: plus 22 procent naar 8,71 euro. Een langetermijngrafiek illustreert wel hoe relatief die klim is.
Een wederopstanding die niks met het halfjaarrapport te maken heeft, aangezien het medtechbedrijf over het eerste halfjaar - Covid-19 oblige - stevig in het rood ging. Wél met het feit dat CEO Oliver Legrain 'minstens 100 miljoen' casht door zijn technologie in China in licentie te geven.
'De deal ziet er solide uit, al is enige scepsis bij beleggers over de technologietransfer logisch', zegt Kepler Cheuvreux-analist Matthias Maenhaut. 'Maar de deal neemt vooral een belangrijk deel van de druk op de balans weg, terwijl een deel van het opwaartse potentieel in China blijft. Gelet op de omvang, de eerste betaling van 20 miljoen is 10 procent van de beurswaarde, is een positieve beleggersreactie logisch'.
Gelijkaardig applaus mét enige ingebouwde reserve is er bij David Vagman van ING. De analist becijfert dat de technologiedeal het equivalent van meer dan 3 euro per aandeel IBA is. Vandaar de forse koersreactie. Maar de koersreactie is ook te danken aan een ander aspect. Vagman: 'De deal kan hernieuwde speculatie veroorzaken over een mogelijke overname van IBA, bijvoorbeeld door een Chinees conglomeraat.'
Vagman ziet niet alleen positieve aspecten. Net als de collega bij Kepler stipt hij aan dat technologietransfers aan Chinese partners 'notoir gevaarlijk' zijn. En het is ook nog niet duidelijk is hoe betrouwbaar en succesvol de Chinese partner CGN kan worden.
Agfa-Gevaert is een omgekeerd IBA. De beeldvormingsgroep legde over het pandemiekwartaal beter dan gevreesde resultaten voor, ondanks een forse omzetkrimp. Maar terwijl Louvain-la-Neuve het zonder twijfel niet erg vond dat weinig op de cijfers gefocust wordt, zal dat in Mortsel waarschijnlijk anders zijn.
Hier zijn beleggers ontgoocheld dat Agfa ervoor opteert de bijna 1 miljard die de verkoop - in volle pandemie - van het gros van de IT-tak opleverde tot nader order in huis te houden. Een derde wordt ingezet om de zware cashopslorpende pensioenerfenis in te dammen. En ook al houdt het steek de cash in huis te houden tot de overblijvende activiteiten bewijzen voldoende cash te kunnen opbrengen, toch rekenden de beleggers op een voorschot(je). Het aandeel duikt na de recente remonte 8,3 procent lager naar 3,53 euro.
Verwaterende bui
Een bijna even grote tik is er voor Bone Therapeutics . Daar vallen beleggers niet over te veel cash. De Waalse specialist in stamceltherapie zit chronisch krap bij kas. Ook nu weer oogt het plaatje niet fraai als je de geraamde jaarlijkse cash burn van 15 à 16 miljoen afzet tegen de naar 10 miljoen geslonken buffer. 'Een beperkte voorraad gelet op de cash burn, waardoor in de tweede helft van 2020 ingegrepen moet worden', schrijft KBC Securities-analiste Sandra Cauwenberghs. Beleggers zien de volgende verwaterende bui - in de vorm van een private plaatsing of een andere kapitaalronde - al hangen en sturen het aandeel 8 procent lager naar 2,37 euro.
0 件のコメント:
コメントを投稿