2020年8月27日木曜日

Belgisch antisnurkbedrijf trekt volgende maand naar de beurs - De Tijd

Het Waalse medtechbedrijf Nyxoah, dat een minichip tegen slaapapneu ontwikkelde, trekt volgende maand naar Euronext Brussel. Met de beursgang, die rond 23 september wordt verwacht, wil het bedrijf 60 miljoen euro ophalen.

Wereldwijd treft slaapapneu enkele honderden miljoen mensen. Alleen al in België zijn dat er meer dan 100.000. Door de aandoening blokkeert een verslapping van de tongspieren de luchtweg, wat leidt tot een kortstondige ademstilstand, luid gesnurk en een verstoorde nachtrust.

Nyxoah, met hoofdzetel in Mont-Saint-Guibert, vlak bij Louvain-la-Neuve, ontwikkelde een chip zo groot als een muntstuk die met een insnijding onder de kin wordt ingebracht. De patiënt kleeft voor het slapengaan onder de kin een patch die het implantaat activeert. Dat stimuleert de tongspieren, waardoor die niet verslappen en de luchtweg vrij blijft.

Nyxoah, dat in 2009 is opgericht, genereerde sinds maart zijn eerste, bescheiden omzet van 100.000 euro in Duitsland, waar de terugbetaling van zijn neurostimulatietherapie al is geregeld. In andere landen lopen de onderhandelingen. ‘Onze omzetgroei gaat hand in hand met de terugbetaling in Europese landen’, zegt Olivier Taelman, de CEO van Nyxoah.

De slaapapneumarkt is groot, groeit snel en er is momenteel maar één actieve speler.
Olivier Taelman
CEO Nyxoah

Het medtechbedrijf heeft 28 miljoen euro in kas, maar verwacht vanaf 2021 maandelijks 2 à 2,5 miljoen euro cash te verbranden, vooral door de kosten verbonden aan cruciale klinische studies in de Verenigde Staten.

Het kreeg in juni groen licht van de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA voor een klinische studie met 134 patiënten en schat dat de evaluatiekosten zo’n 18 miljoen euro bedragen. ‘We hebben 60 miljoen euro nodig om de periode tot de eerste helft van 2023 te overbruggen, net voor de geschatte commercialisering in de VS’, zegt Taelman.

De huidige aandeelhouders, onder wie een groep topindustriëlen rond oprichter en voorzitter Robert Taub, de miljardenbedrijven ResMed en Cochlear en het durfkapitaalfonds Gilde Healthcare, engageren zich om voor 15 miljoen euro in te tekenen bij de beursgang in Brussel.

De verwachtingen van Taelman zijn groot. ‘De slaapapneumarkt is groot, groeit snel en er is momenteel maar één actieve speler, het Amerikaanse Inspire Medical Systems.’

Taelman ambieert een even succesvolle beursgang als Argenx. Het aandeel van die biotechgroep ging maal 23. Andere beursintroducties waren minder succesvol, blijkt uit een analyse van De Tijd. Van de zestien bedrijven die sinds 2010 naar de Brusselse beurs trokken, noteren elf onder de introductieprijs. De doorsneebeursnieuweling noteert 38 procent onder de intekenprijs. De biotechbedrijven Asit en Bone, en de tapijtgroep Balta decimeerden.

Van de zes jongste beursnieuwkomers noteert alleen de beheerder van opslagplaatsen Shurgard (+54%) op winst. Maar op die beursgang konden particuliere beleggers niet inschrijven.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMid2h0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvb25kZXJuZW1lbi9mYXJtYS1iaW90ZWNoL2JlbGdpc2NoLWFudGlzbnVya2JlZHJpamYtdHJla3Qtdm9sZ2VuZGUtbWFhbmQtbmFhci1kZS1iZXVycy8xMDI0NzU5NC5odG1s0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿