2020年8月19日水曜日

“België kocht 1 miljoen onbetrouwbare COVID-19-tests” - Gazet van Antwerpen

De bewuste tests worden onder andere gebruikt om personeel te testen voor covid-afdelingen ©  FRED DEBROCK

Ons land bestelde in april 1 miljoen COVID-19-test waarvan nu in een grote vergelijkende studie in Denemarken blijkt dat ze niet betrouwbaar zijn. Het gaat om tests die onder andere gebruikt worden om medisch personeel te selecteren met voldoende antistoffen om hen veilig in te zetten op covid-afdelingen.

Dat ons land nu opgescheept zit met een grote lading onbetrouwbare testkits, blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van Knack en Le Vif. “Met deze kit zal in België één op de drie positieve resultaten vals-positief zijn”, klinkt het. Begin april verklaarde Hugues Malonne, directeur-generaal post-vergunning van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG), zo schrijven ze, nog dat de bewuste DiaSorin-testkit “een gevoeligheid en een specificiteit van 100 procent” had, een claim die de producent zelf niet onderschrijft en die Malonne later afzwakte. Malonne bestelde voor ons land 1 miljoen exemplaren van de Italiaanse testkit, die hij meteen liet leveren aan de Belgische labs, zonder dat die erom hadden gevraagd.

LEES OOK. Al tien gemeenten in de provincie zijn een week coronavrij: “Het valt op hoe iedereen zijn best doet”

Maar een nieuwe studie uit Denemarken laat geen spaander heel van de oorspronkelijke claim van Malonne. Achtendertig wetenschappers verbonden aan meerdere Deense academische ziekenhuizen en onderzoekscentra lieten 15 testkits los op 150 COVID-19-besmette bloedstalen en op die van een controlegroep van 586 niet-besmette bloeddonoren. Met een specificiteit - de mate waarin een test bloedstalen zonder antistoffen correct identificeert - van slechts 97,2 procent haalde de DiaSorin-test als enige testkit het vooropgestelde minimum van 99 procent niet. Ook de sensitiviteit - de mate waarin een test bloedstalen mét antistoffen kan opsporen - van 84,6 procent was teleurstellend.

Minister De Backer benadrukt volgens Knack dat “twee correct uitgevoerde validatiestudies de performantie van de DiaSorin-test” bevestigen. Hij legt uit dat het begin april de bedoeling was om “testen van voldoende kwaliteit te securiseren voor de Belgische markt om toekomstige tekorten te vermijden” en “niet om de beste test te selecteren”. Bovendien moest, onder de moeilijke omstandigheden en bij schaars aanbod, snel een grote hoeveelheid tests worden aangekocht.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiX2h0dHBzOi8vd3d3Lmd2YS5iZS9jbnQvZG1mMjAyMDA4MThfOTczOTUxNDIvYmVsZ2llLWtvY2h0LTEtbWlsam9lbi1vbmJldHJvdXdiYXJlLWNvdmlkLTE5LXRlc3Rz0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿