2020年8月30日日曜日

Vakbonden willen recht op onbereikbaarheid invoeren - De Tijd

De vakbonden dringen aan op duidelijkere regels over telewerk en willen dat werknemers het recht krijgen om onbereikbaar te zijn.

Om het coronavirus in te dijken zijn Belgen massaal gaan telewerken. Voor de uitbraak van het virus werkte slechts 7 procent vooral thuis, nu zijn dat veel meer werknemers.

Volgens de vakbonden is het telewerk onvoldoende duidelijk geregeld. 'Er zijn vandaag enkel vage afspraken', zegt Mathieu Verjans van de christelijke vakbond ACV aan VTM Nieuws. Hij wil met de werkgeversorganisaties onderhandelen over een nieuw regelgevend kader.

'Als er collectieve afspraken gemaakt, wordt het voor iedereen duidelijk', zegt Verjans. Een van de dingen die de bonden willen afdwingen, is dat werknemers een recht op onbereikbaarheid krijgen. In dat geval wordt zwart op wit vastgelegd wanneer ze niet op telefoontjes of e-mails hoeven te reageren.

Franse voorbeeld

Bijvoorbeeld in Frankrijk bestaat er een droit à la déconnexion. Bedrijven moeten er vastleggen op welke manier werknemers recht hebben om onbereikbaar te zijn. Verschillende grote bedrijven, waaronder BMW in Duitsland, hebben dat principe ook al ingevoerd.

Kris De Schutter, advocaat gespecialiseerd in arbeidsrecht bij Loyens en Loeff, wijst erop dat, hoewel een recht op onbereikbaarheid in België niet bestaat, het Belgische arbeidsrecht toch al heel wat mogelijkheden schept.

'Er is een verplichting om de work-life-balance te respecteren', zegt De Schutter. 'Om dat te verzekeren, moet de werkgevers daarover met hun personeel overleg organiseren in het Comité voor Bescherming en Preventie op het Werk.' Elk bedrijf met minstens 50 mensen in dienst moet zo'n comité hebben.

Beperkingen

De Schutter wijst er ook op dat er grenzen zijn aan wat bedrijven van hun personeel kunnen eisen. '24 uur op 24 uur, zeven dagen op zeven beschikbaar zijn, dat gaat niet. Als een bedrijf dat zou eisen, kan de werknemer naar de rechter stappen en zal die boetes opleggen.'

Volgens De Schutter zoeken bijna alle bedrijven en werknemers dan ook naar een gulden middenweg. 'Ik zie geen grote problemen waarvoor snel nieuwe regels zouden nodig zijn.'

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMid2h0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvcG9saXRpZWstZWNvbm9taWUvYmVsZ2llL2FsZ2VtZWVuL3Zha2JvbmRlbi13aWxsZW4tcmVjaHQtb3Atb25iZXJlaWtiYWFyaGVpZC1pbnZvZXJlbi8xMDI0ODI0OS5odG1s0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿