2020年8月30日日曜日

China maakt TikTok-verkoop nog wat moeilijker - De Tijd

De nieuwe regels die Peking heeft ingevoerd voor de export van nieuwe technologieën, maakt de overnamestrijd rond de Amerikaanse activiteiten van het hyperpopulaire TikTok er alleen maar ingewikkelder op.

Het Chinese ministerie van Handel besliste dit weekend dat het zijn exportbeleid voor technologie rond artificiële intelligentie nog bijschaaft. Bedrijven die technologie rond spraak- en tekstherkenning gebruiken of algoritmes voor gedetailleerde data-analyse gebruiken, zullen voortaan een licentie bij het ministerie van Handel moeten aanvragen voor ze naar het buitenland exporteren.

Door de nieuwe maatregelen lijken de gemoederen nog wat hoger te zullen oplopen in de nu al bitse tech-oorlog tussen China en de Verenigde Staten. Vooral de soap rond de razend populaire video-app lijkt er nog wat ingewikkelder door te zullen worden.

Overnamegesprekken in laatste rechte lijn

Chinese algoritmes

Maar de nieuwe zet van Peking maakt dat nu iets minder evident. Voor het tot een verkoop van haar Amerikaanse activiteiten overgaat, zal moederbedrijf ByteDance eerst goed moeten controleren of het de nieuwe regels rond technologie-export respecteert, liet een regeringsbron verstaan aan het Chinese persagentschap Xinhua.

Of Tiktok nu in Amerikaanse handen is of niet, de videoapp zal zeker gedeeltelijk blijven draaien op algoritmes die in China werden ontwikkeld door ByteDance. En dat zomaar in handen geven van een buitenlandse overnemer, zou volgens de nieuwe regels niet meer kunnen.

Dat China net nu zijn exportbeleid voor nieuwe technologie bijstuurt lijkt allesbehalve toevallig - de laatste keer dat Peking dit deed was in 2008. Maar volgens het ministerie van Handel was het nodig om in te grijpen omdat wetenschap en technologie vandaag bijzonder snel aan het evolueren zijn.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiXmh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvb25kZXJuZW1lbi9pY3QvY2hpbmEtbWFha3QtdGlrdG9rLXZlcmtvb3Atbm9nLXdhdC1tb2VpbGlqa2VyLzEwMjQ4MjQ1Lmh0bWzSAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿