Het gros van het Telenet-personeel werkt de rest van het jaar thuis. Andere bedrijven lijken niet gehaast om vooruit te lopen op de maatregelen van de Nationale Veiligheidsraad. 'We geloven in een evenwicht tussen kantoor- en thuiswerk.'
Voor 2.600 van de 3.025 Telenet-medewerkers blijft thuiswerk tot zeker eind dit jaar de norm. Alleen het winkelpersoneel en de technici gaan nog de deur uit.
De telecomgroep is tijdens de tweede golf van Covid-19 het eerste bedrijf dat die beslissing publiek maakt. In mei, tijdens de eerste golf, besliste de stad Antwerpen al een groot deel van haar personeel de rest van het jaar thuis te laten werken.
Telenet bouwt het aantal individuele werkplekken in zijn kantoren in Mechelen, Wommelgem en Zaventem af. In de plaats komen twintig samenwerkruimtes. Tot dertig werknemers zullen er samenwerken of vergaderen.
De herinrichting past in de nieuwe visie om het kantoor een nieuwe invulling te geven, zegt hr-verantwoordelijke Ann Caluwaerts. 'Staan we ooit weer met zijn allen 's ochtends en 's avonds in de file? Wij hopen van niet. Kantoren moeten een ontmoetingsplaats in plaats van een dagelijkse werkplek zijn.'
Vergaderterras
Opvallend: Telenet bekijkt of het de vierkante meters voor samenwerking kan uitbreiden met onbenutte parkeerplaatsen. 'Het bedrijf stimuleert nu al mensen die op kantoor samenkomen om voor brainstorms of andere vergaderingen buiten te wandelen of een ommetje rond het gebouw te maken', zegt Caluwaerts.
We stimuleren mensen om voor vergaderingen een ommetje rond het gebouw te maken.
Medewerkers die om sociale of technische redenen niet thuis kunnen werken reserveren een werkplek via een app. Telenet krijgt zo niet alleen een zicht op de bezetting in zijn kantoren, het kan ook aan contactopsporing doen als een collega besmet wordt.
Permanent thuis
Het Amerikaanse studiebureau Gartner verwacht dat postcorona vier op de tien werknemers een deel van de tijd blijven telewerken. Tegen 2024 zien de onderzoekers het aantal fysieke vergaderingen dalen van 60 naar 25 procent.
In de VS zijn de de techreuzen Google (118.000 werknemers), Facebook (48.000) en Twitter (5.000) de voorlopers in thuiswerk. Facebook en Twitter gaan nog een stap verder en maakten telewerk (thuis of op een andere locatie) permanent voor wie dat wil. Facebook-topman Mark Zuckerberg acht de kans reëel dat de helft van zijn werknemers over vijf tot tien jaar vanop afstand werkt.
Zo'n vaart loopt het in ons land niet, blijkt uit een rondvraag. 'We geloven in een evenwicht tussen kantoor- en thuiswerk', zegt An Dewaele, hr-topvrouw bij de technologiegroep Barco, waarbij in Kortrijk 820 bedienden en 380 arbeiders aan de slag zijn.
'Kantoorwerk biedt een betere connectie met de manager en de collega's, en leidt tot een grotere betrokkenheid bij de bedrijfsactiviteiten en een betere aflijning van werk en privé.' Barco werkt sinds begin mei - na de lockdown - met twee alternerende teams, die elk de helft van de week op kantoor zijn.
Ook fysiek vergaderen
De bedrijven die we aan de lijn kregen, hebben nog geen langetermijnplanning voor thuiswerk. Ze stemmen hun hr-beleid af op de beslissingen van de regering en virologen. Engie, Proximus en Bpost wachten de Nationale Veiligheidsraad van donderdag af.
Om sociale interactie, teamwork en betrokkenheid te bevorderen dringen we erop aan soms ook fysiek te vergaderen.
'We leggen de modaliteiten tot eind dit jaar in de komende dagen en weken vast', zegt Engie-woordvoerster Hellen Smeets. Het spoor beveelt - in navolging van de Veiligheidsraad - zijn 9.000 kantoormedewerkers thuiswerk sterk aan tot minstens eind september.
Bij de consultants KPMG en EY blijft thuiswerk de norm. 'Medewerkers kunnen registreren om enkele dagen op kantoor te werken', zegt Koen Maerevoet, topman van KPMG Belgium. EY dringt er bij zijn medewerkers op aan, rekening houdend met de veiligheidsvoorschriften, ook fysiek te vergaderen. 'Om sociale interactie, teamwork en betrokkenheid te bevorderen', zegt Christophe Ballegeer, woordvoerder van EY Belgium.
0 件のコメント:
コメントを投稿