2022年8月31日水曜日

Energiefactuur wordt duurder voor Mega-klanten met zonnepanelen en analoge teller: "720 euro per jaar voor gemiddeld gezin" - VRT NWS

Klanten van Mega met zonnepanelen en een terugdraaiende teller zullen bij de start van een nieuw contract meer moeten betalen. De energieleverancier gaat de kosten die het maakt om het evenwicht op het elektriciteitsnet te garanderen, doorrekenen. "Die extra kosten zijn niet van de poes", stelt Test Aankoop. De consumentenorganisatie berekende dat de jaarfactuur van een gemiddeld gezin hierdoor met 720 euro stijgt.

Net op het moment dat de verschillende regeringen van ons land samenkomen om de stijgende energieprijzen te bezweren, krijgen verschillende klanten van energieleverancier Mega te horen dat hun energiefactuur nóg wat duurder zal worden. 

In een mail laat de energieleverancier weten vanaf september een bijkomende kost aan te rekenen aan klanten met zonnepanelen én een terugdraaiende teller. "Jouw profiel als "producent-consument" zorgt immers voor extra kosten om het evenwicht op het elektriciteitsnet en een vlot verloop van jouw energietransport te kunnen garanderen", is onder meer te lezen in de mail.

Vorig jaar werd een nieuw platform voor gegevensuitwisseling in gebruik genomen, waardoor nu nauwkeuriger berekend kan worden wat de kosten voor zonnepaneeleigenaars zijn. Volgens consumentenorganisatie Test Aankoop blijkt daaruit effectief dat "de kosten die leveranciers moeten maken om vraag en aanbod op het stroomnet in evenwicht te houden bij hen tot 20 keer hoger zijn dan bij klanten zonder zonnepanelen". 

720 euro op jaarbasis

Die hogere kosten zal Mega vanaf nu doorrekenen aan mensen die een nieuw contract bij hen afsluiten of bij klanten waarvan het contract verlengd of vernieuwd wordt. En ze zijn "niet van de poes", stelt Test Aankoop in een artikel op haar website. De consumentenorganisatie berekende dat een gezin met een gemiddelde omvormer van 4 kVA op jaarbasis 720 euro extra zal moeten betalen. "Dat komt bovenop het prosumententarief, de vergoeding voor het gebruik van het distributienet."

Het behoort tot de commerciële vrijheid van de leverancier

Leen Vandezande van VREG

Toch is wat Mega nu doet, toegelaten. Dat zegt Leen Vandezande van de Vlaamse Energieregulator (VREG). "Het behoort eigenlijk tot de commerciële vrijheid van de leverancier." Mega is overigens niet de enige energieleverancier die het doet. "Octa+ doet het al langer en ook Trevion heeft dit een tijdje geleden ingevoerd."

Vergelijk leveranciers

Zowel Test Aankoop als de VREG benadrukt dat je als klant altijd kan kiezen om van leverancier te veranderen. "Mensen die zo'n verwittiging krijgen, zouden wij aanraden om de V-test te doen", aldus Vandezande. "Daar duiden wij ook aan welke leveranciers dat extra forfait aanrekenen. Het kan zijn dat het product van Mega daardoor lager in de ranking van de V-test komt te staan. Dus het is zeker interessant om zo te vergelijken of een ander contract interessanter is."

"Daarbij is doorgaans het advies wel om met een terugdraaiende teller pas te switchen op een moment dat zo dicht mogelijk bij de jaarlijkse meteropname ligt", geeft Test Aankoop nog als tip mee. "Wij vinden het alleszins zeer betreurenswaardig dat in deze voor veel gezinnen bijzonder moeilijke periode van peperdure energieprijzen, leveranciers dergelijke hoge kosten aanrekenen."

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiR2h0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMi8wOC8zMS9mb3JmYWl0LXZvb3Item9ubmVwYW5lbGVuLW1lZ2Ev0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿