De Europese Commissie werkt aan een reeks maatregelen tegen de torenhoge energieprijzen. Dat heeft commissievoorzitter Ursula von der Leyen aangekondigd in een toespraak in het Sloveense stadje Bled. Volgens Von der Leyen gaat het om een aantal noodmaatregelen, maar ook over een structurele hervorming van de elektriciteitsmarkt. Op 9 september komen de ministers van Energie van de 27 lidstaten bijeen om de voorstellen van de Commissie te bespreken.
De energieprijzen lijken helemaal door het dak te gaan en dat leidt tot grote ongerustheid in heel Europa. Meer en meer lidstaten dringen aan op een plafonnering van de prijzen. "De exploderende elektriciteitsprijzen stellen nu om verschillende redenen de beperkingen van ons huidig elektriciteitsmarktmodel bloot", zegt Von der Leyen. "Daarom werken we nu aan een noodinterventie en een structurele hervorming van de elektriciteitsmarkt."
We moeten vermijden dat we oude afhankelijkheidsposities door nieuwe vervangen
De commissievoorzitter herhaalt dat dat we dringend af moeten van Russisch gas en Russische olie. Volgens haar gebeurt dat ook aan een razend tempo, door andere gasleveranciers, maar ook door minder geïmporteerd gas te verbruiken. Daarnaast moeten we overschakelen op alternatieve energiebronnen. "Elk kilowattuur dat Europa aan elektriciteit haalt uit zonne-energie, wind, waterkracht, biomassa of groene waterstof, maakt ons minder afhankelijk van Russisch gas", aldus Von der Leyen.
We moeten er ons volgens haar wel voor hoeden dat we ons niet afhankelijk maken van andere landen voor bijvoorbeeld grondstoffen voor batterijen. Zo komen 10 van de 30 broodnodige ruwe materialen uit China. "We moeten vermijden dat we oude afhankelijkheidsposities door nieuwe vervangen." Daarom is diversifiëren de boodschap: elektriciteit uit verschillende bronnen halen.
En op korte termijn?
Maar wat kan Europa doen om de hoge energieprijzen van vandaag een halt toe te roepen? Daar laat Von der Leyen nog niet in haar kaarten kijken. Eerder heeft ze wel al gezegd dat de gas- en elektriciteitsmarkten van elkaar moeten worden losgekoppeld, zodat de elektriciteitsprijzen niet meer worden aangejaagd door het dure gas.
Andere mogelijkheden zijn het stilleggen van de energiemarkt als de prijzen te snel stijgen of een maximumprijs opleggen aan elektriciteitsproducenten die werken met gascentrales.
Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) laat alvast weten blij te zijn dat Commissievoorzitter Von der Leyen actie onderneemt. "Ik ben tevreden dat er voortschrijdend inzicht is bij de Europese Commissie", zegt ze. "België neemt het voortouw en meer en meer landen, waaronder Duitsland, delen het Belgische standpunt."
0 件のコメント:
コメントを投稿