2022年8月29日月曜日

Jaarfactuur is nu maandfactuur: gemiddeld gezin betaalt bij huidige energieprijzen 10.000 euro per jaar - VRT NWS

Aan de huidige prijzen betaalt een gemiddeld Vlaams gezin 10.000 euro per jaar voor gas en elektriciteit. Dat is tien keer meer dan vorig jaar. Er is ook goed nieuws, want de gasprijzen op de grootmarkten daalden vandaag voor het eerst sinds lang. Al is het maar de vraag of die daling zich zal doorzetten, want op de markten regeert momenteel de onzekerheid.

De prijzen op de toonaangevende Amsterdamse TTP-gasbeurs liggen spectaculair hoog. Vorige week nog waren ze doorgestegen met 40 procent naar een prijs van 339 euro/MWh. Dat was toen de hoogste prijs die ooit bereikt werd. En de stijgingen zien er nog hallucinanter uit op langere termijn: vandaag liggen de prijzen tien keer hoger dan een jaar geleden, toen je nog 27 euro/MWh betaalde.

Energiespecialist Dieter Jong schat dat dat kan leiden tot jaarfacturen van 10.000 euro voor modale gezinnen, voor elektriciteit en gas samen. Als de prijzen zo hoog blijven, toch.

“Vrijdagavond zijn de groothandelsmarkten gesloten op 746 euro/MWh voor elektriciteit en 330 euro/MWh voor gas. Een gemiddeld huishouden gebruikt 3,5 MWh elektriciteit per jaar en 17,5 MWh gas”, rekent Jong voor. “Vermenigvuldig dat met de prijzen van vrijdagavond voor heel het jaar 2023. Daarbij moet je ook nog 10 procent premie rekenen voor gasverbruik dat zich voordoet op andere momenten dan dat waar de grootmarkten mee rekenen. En dan zijn er ook nog de BTW, de transportkosten en de taksen.”

Hoe je nog aan die prijzen kan ontsnappen? Moeilijk, zegt Jong. “Je kan vandaag investeren in eigen productie door zonnepanelen te installeren. Of je kan proberen wisselen naar een vast energiecontract, maar er is nog slechts één speler op de markt die dat aanbiedt, Luminus. En ook die contracten zullen vanaf september de hoge groothandelsprijzen volgen.”  

Opsteker

Maar er is ook goed nieuws: vandaag zijn de energieprijzen immers gedaald. De prijs voor leveringen van aardgas in september ligt op dit moment al 19 procent lager dan eind vorige week, op 272 euro per megawattuur (MWh). 

Dat is een stevige duik, maar nu ook niet zo spectaculair als je de stijgingen van de vorige weken zag. De prijzen liggen nog altijd ver weg van de prijsniveaus van enkele maanden geleden.

Hoe komt het nu dat de prijzen gedaald zijn? De Duitse gasvoorraden raken sneller aangevuld dan gedacht. In de loop van volgende maand zou 85 procent van de Duitse opslagcapaciteit gevuld moeten zijn, een maand vroeger dan verwacht. 

Dat is een opsteker. Duitsland ondervond immers heel wat problemen met het vinden van alternatieven voor Russisch gas. Bovendien ligt de Nordstream-gaspijpleiding vaak stil omwille van onderhoudswerken - al is het maar de vraag of het echt gaat om onderhoudswerken, en niet om een bewuste boycot door Rusland.

Paniek op de markten

Niettemin is een maandfactuur momenteel nog steeds even duur als een hele jaarfactuur van 2021. En de daling van vandaag zegt weinig over welke kant de prijzen de volgende maanden uit zullen gaan.

Dit is een moment van opluchting in een markt waar de prijzen irrationeel hoog zijn geworden. Er heerst immers paniek op de markten: heel wat partijen zijn bereid om (letterlijk) te allen prijze gas in te slaan om de winter door te komen. En net zoals op andere beurzen, werkt onzekerheid op de marktwerking. De daling van vandaag zal daar niet veel aan veranderen.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiZ2h0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMi8wOC8yOS9kZS1qYWFyZmFjdHV1ci1pcy1udS1lZW4tbWFhbmRmYWN0dXVyLWdld29yZGVuLWdlbWlkZGVsZC1nZXppbi_SAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿