2022年8月21日日曜日

Werknemers leggen grootste Britse containerhaven plat voor acht dagen - VRT NWS

Werknemers van de haven van Felixstowe, de grootste containerhaven van het Verenigd Koninkrijk, hebben het werk neergelegd. Ze willen acht dagen lang staken uit onvrede over hun loon. De staking dreigt een groot deel van het vrachtverkeer in het land lam te leggen.

Volgens de vakbond Unite leggen zo'n 1.900 havenarbeiders, op een totaal van 2.500 werknemers, het werk neer. Het is de eerste staking in de haven sinds 1989. 

"Het bedrijf heeft besloten om te gaan voor dividenden van vele miljoenen ponden (aan zijn aandeelhouders) in plaats van een fatsoenlijk loon uit te betalen aan de werknemers", aldus Sharon Graham van Unite bij de aankondiging van de staking.

De haven zegt "teleurgesteld" te zijn "dat de vakbond niet ingegaan is op het voorstel om de staking af te blazen en rond de tafel te komen voor constructieve gesprekken over een oplossing". De directie voegt er nog aan toe dat ze "de moeilijke tijden erkent", maar dat ze vindt dat haar voorstel - een loonsverhoging van "8 procent gemiddeld in het huidige jaar en bijna 10 procent voor werknemers met een lager loon" - eerlijk is.

Felixstowe verwerkt bijna de helft van alle containers die in het VK aankomen. Door de staking zullen mogelijk schepen omgeleid moeten worden naar andere havens in het Verenigd Koninkrijk of Europa. Of er ook gevolgen zijn voor de Belgische havens, blijft voorlopig onduidelijk.

De hele week al kampt het Verenigd Koninkrijk met sociale onrust. Er is actie gevoerd bij de verschillende treinoperatoren, waardoor een groot deel van het treinverkeer werd stilgelegd. Er was ook al een staking bij het openbaar vervoer in de hoofdstad Londen.

Het land heeft te maken met een recordinflatie. Vorige maand bedroeg die maar liefst 10,1 procent, het hoogste cijfer sinds 1982. Steeds meer Britse gezinnen ondervinden moeilijkheden om rond te komen.

De regering doet voorlopig niets. Premier Boris Johnson kijkt naar zijn opvolger, en die zal pas bekend zijn als de strijd om het leiderschap van de Conservatieve Partij beslecht is. Daarvoor moeten we wachten tot 5 september.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiaGh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMi8wOC8yMS93ZXJrbmVtZXJzLWxlZ2dlbi1ncm9vdHN0ZS1icml0c2UtY29udGFpbmVyaGF2ZW4tcGxhdC12b29yLWFjaHQv0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿