2022年8月22日月曜日

Energieprijs 10 keer hoger dan normaal, consulent: "Als men niets doet, wordt het in winter bittere pil" - VRT NWS

De overheid moet bekijken hoe ze de bevolking kan beschermen tegen de steeds hogere energieprijzen. Dat zegt energieconsulent Dieter Jong in "De ochtend". "Anders wordt het een dure winter", zegt hij. "Zowel de gas- als elektriciteitsprijzen staan 10 keer hoger in vergelijking met een normaal niveau."

Veel mensen gaan met een bang hart de komende wintermaanden tegemoet. De gasprijzen gaan al een tijdje door het dak, maar ook de elektriciteitsprijs heeft een nieuwe recordhoogte bereikt. "Thuis betaal je elektriciteit op basis van een gemiddelde marktprijs en die is tot een recordniveau gestegen", legt Jong uit.

"We spreken nu over een gemiddelde elektriciteitsprijs van 500 euro per megawattuur (MWh), normaal is dat 50 euro", zegt de energieconsulent gespecialiseerd op het gebied van handel en marktwerking. "Voor een gemiddeld gezin dat op jaarbasis zowat 4 MWh verbruikt, wil dat zeggen dat hun energiekosten van 200 euro tot 2.000 euro is gestegen." De factuur zelf zal nog hoger liggen. "Die bestaat ook nog uit distributiekosten, taksen en andere zaken."

De hoge energieprijs wordt door een hele reeks factoren veroorzaakt. Een van de hoofdoorzaken is de oorlog in Oekraïne en de daardoor stokkende gasbevoorrading uit Rusland. "Tegelijk staan ook op de emissiemarkt de prijzen erg hoog", weet Jong." De kosten van een ton CO2 zijn enorm gestegen, want door het dure gas verbranden we weer meer steenkool."

Voor een gemiddeld gezin dat op jaarbasis zowat 4 MWh verbruikt, wil dat zeggen dat hun energiekost van 200 euro tot 2.000 euro is gestegen

En daar houdt het niet op. Veel Franse kerncentrales liggen momenteel stil. "Het Franse nucleaire park draait op halve kracht door onderhoud en technische problemen", zegt Jong. "Er liggen momenteel 28 Franse reactoren stil." Tegelijk is er in de zomer sowieso weinig windenergie om die tekorten op te vangen. "Al is er wel nog veel zon, maar hernieuwbare energie kunnen we niet goed bewaren."

Dure winter

De komende maanden wordt weinig beterschap verwacht. Het enige wat de prijzen fors zou doen dalen, is volgens de energieconsulent een snelle oplossing van het conflict in Oekraïne gecombineerd met een snel herstel van de gastoevoer vanuit Rusland. Al lijkt de kans daarop erg klein. Een andere oplossing is technologisch: het beter opslaan van hernieuwbare energie. Ook daarvoor dringt de tijd.

Als het conflict in Oekraïne blijft duren, kijken we ook naar de winter daarna en die daarna

De overheid zou daarom moeten ingrijpen, vindt de consulent. "Het wordt een dure winter waarbij men moet bekijken hoe we de bevolking kunnen beschermen tegen bepaalde prijzen", legt hij uit. "Als we niets doen, wordt het een heel bittere pil om te slikken, die hopelijk van korte duur is. Als het conflict in Oekraïne blijft duren, kijken we ook naar de winter daarna en die daarna."

Een mogelijke oplossing ziet Jong in Spanje. "Daar is een regeling getroffen waar elektriciteitscentrales slechts een bepaalde maximumprijs mogen doorrekenen voor gas", legt hij uit. "Hierdoor zakt ook de elektriciteitsprijs, want als gascentrales goedkoper kunnen produceren, wordt ook elektriciteit goedkoper. Het verschil wordt bijgepast door een heffing die de consumenten betalen."

Beluister hier het gesprek in "De ochtend":

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiOWh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMi8wOC8yMi9lbmVyZ2llcHJpanMtZnVwL9IBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿