2022年8月30日火曜日

Zonnepanelen op sociale woningen: woningmaatschappij Zonnige Kempen is eraan begonnen en wil er 155.000 plaatsen - VRT NWS

Bij sociale woningmaatschappij Zonnige Kempen worden al zonnepanelen gelegd op de daken van hun bewoners. Zo willen ze bijdragen aan een beter klimaat én de strijd aangaan met energiearmoede. "We hebben berekend dat dit een besparing is van 20 tot 40 procent voor onze bewoners", zegt directeur Anneleen Eelen.

Door de stijgende energieprijzen besliste de regering om de voorwaarden van het sociaal tarief (tijdelijk) uit te breiden. Momenteel heeft ongeveer een op de vijf gezinnen - dat komt neer op zo'n 1 miljoen - recht op een tegemoetkoming.

Gisteren kwam CD&V dan op de proppen met een tegenvoorstel: gratis zonnepanelen te installeren in ruil voor het sociaal tarief. Zijn zonnepanelen op sociale woningen dan dé manier om de energierekeningen toch enigszins betaalbaar te houden?

De meningen zijn verdeeld, maar bij sociale woningmaatschappij Zonnige Kempen worden alleszins sinds deze maand al zonnepanelen gelegd. "Tegen de winter moeten zo'n 1.000 zonnepanelen geïnstalleerd zijn", zegt directeur Anneleen Eelen. "Over drie jaar moeten dat er 50.000 zijn. Over vijftien jaar willen we klaar zijn met het project."

Besparing van 20% tot 40%

De woningmaatschappij wil zo bijdragen aan een beter klimaat én de strijd aangaan met energiearmoede. "We vinden het heel belangrijk dat we de totale woonkost voor onze bewoners onder controle houden. Toen de energieprijzen nog enigszins normaal waren, hadden we becijferd dat zonnepanelen tot 400 euro aan besparingen kunnen opleveren per gezin."

BELUISTER - "De ochtend" sprak met Anneleen Eelen, directeur van sociale woningmaatschappij Zonnige Kempen:

"Nu de prijzen uit hun dak gaan, is het moeilijker om het voordeel te berekenen", zegt Eelen. "Maar we schatten in dat het een besparing is van 20 tot 40 procent, toch wel een aanzienlijk deel van de factuur dus." 

Het project is op z'n minst een kostelijke investering te noemen. Een deel betalen ze zelf, voor het andere deel rekenen ze op financiering van investeerders. "Het was onze bedoeling om te onderzoeken of we duurzame investeringen in sociale huisvesting konden doen zonder hulp van de overheid", zegt Eelen.

Zonnepanelen én sociaal tarief

Wat betekent dit nu concreet voor de bewoners van Zonnige Kempen? Zij zijn zelf niet de eigenaars van de zonnepanelen. Die blijven van de woningsmaatschappij zelf, die de opgewerkte zonnestroom afrekent aan de huurders aan een voordelig tarief. 

Voor de rest van de energie, die niet opgewekt wordt door de zon, zijn de bewoners vrij om hun energieleverancier te kiezen. Zij die er recht op hebben, kunnen daarvoor nog steeds beroep doen op het sociaal tarief. In tegenstelling tot het voorstel van CD&V komen de zonnepanelen er dus niet ten koste van het tarief. 

"Dat wordt berekend op basis van de persoonlijke gezinssisutatie", zegt Eelen. "Wij hebben trouwens ook bewoners die geen recht hebben op het sociaal tarief.

"De rest van de zonne-energie wordt trouwens verkocht aan de markt. Zo kunnen we ook aan investeerders financiële garantie bieden."

Vertraging

Het project van Zonnige Kempen komt voor de duidelijkheid niet als reactie op het voorstel van CD&V. "We zijn hier al lang mee bezig", zegt Eelen. "Maar door verschillende struikelblokken hebben we zo'n jaar vertraging opgelopen."

"Zo hadden we niet gerekend op de afschaffing van de terugdraaiende teller. Daarnaast waren er nog wettelijke hindernissen die sowieso gepaard gaan met innovatieve projecten. Dat vraagt tijd om op te lossen. Maar we zijn nu eindelijk kunnen starten."

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiRmh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMi8wOC8zMC9zb2NpYWxlLXdvbmluZ2VuLXpvbm5lcGFuZWxlbi_SAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿