Er zullen meerdere Overlegcomités nodig zijn om oplossingen te vinden voor de torenhoge energieprijzen. Dat zegt Vooruit-voorzitter Conner Rousseau in "De afspraak" op Canvas, in de aanloop naar het Overlegcomité van de verschillende regeringen komende woensdag. Rousseau heeft zelf een reeks voorstellen klaar. "Maar je mag niet verwachten dat we elke Belg 10.000 euro gaan geven."
Als de gas- en elektriciteitsprijzen op het huidige, hoge niveau blijven hangen, dan kan de jaarfactuur voor een gemiddeld gezin oplopen tot 10.000 euro. Die schatting van energiedeskundigen kwam vandaag hard binnen. Aan die prijzen ontsnappen, wordt moelijk, zo luidt de boodschap.
Conner Rousseau, voorzitter van de Vlaamse socialisten, trok vorig weekend al aan de alarmbel en riep premier De Croo op om de verschillende regeringen van ons land bij elkaar te brengen in een Overlegcomité. Dat komt er nu woensdag.
Rousseau roept politici op om niet te veel politieke spelletjes te spelen. "Mensen verwachten nu dat de politiek iets voor de mensen kan betekenen. Wie naar het Overlegcomité komt, moet van goede wil zijn en met beslissingen komen. We gaan sowieso meerdere Overlegcomités nodig hebben, want deze ingewikkelde puzzel leg je niet in één vergadering van een paar uur. Maar iedere keer zal er wel iets beslist moeten worden."
Rousseau komt zelf met een reeks voorstellen om de energiefactuur te temperen:
- Btw-verlaging van 21 naar 6 procent voor elektriciteit en gas verder verlengen
- Het sociaal tarief verlengen en hervormen
- Belastingverschuiving zodat mensen netto meer loon overhouden
- Woekerwinsten van energiebedrijven aanpakken
- Uitstel van betaling van de sociale bijdragen voor bedrijven
- Verhuurders en eigenaars (fiscaal) stimuleren om hun woningen te isoleren
"Sommige van die dingen kan je op korte termijn realiseren, zoals de btw verlengen", zegt Rousseau. "Dat zijn dingen die over veel geld gaan. Andere dingen vragen meer tijd, maar we moeten iets doen. Er zal altijd kritiek zijn en het zal nooit genoeg zijn. Als je verwacht dat het Overlegcomité elke Belg 10.000 euro gaat geven, dan moet ik je helaas teleurstellen."
Laat de ballonnetjes voor wat ze zijn, ga samenzitten en kom pas buiten als er beslissingen zijn
Ook heel wat andere partijen kwamen de voorbije week met voorstellen om de energieprijzen te drukken. Volgens hoofdredacteur Liesbeth Van Impe van "Het nieuwsblad" is het daarom goed dat er nu een Overlegcomité komt.
"De politiek moest met een antwoord komen. Een Overlegcomité is dan één van de betere beslissingen, omdat je daar niet alleen maar ballonetjes kan oplaten waarvan je niet weet of ze kunnen worden gerealiseerd. Al die voorstellen klinken goed, maar het is tijd nu voor het serieuze werk. Ga samenzitten en kom buiten als er beslissingen zijn genomen", aldus Van Impe.
0 件のコメント:
コメントを投稿