Vandaag is het verhoogde toezicht van de Europese Commissie op Griekenland na twaalf jaar afgelopen. De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis heeft het over "een historische dag voor Griekenland en alle Grieken". Het verhoogde toezicht kwam er door de lege Griekse staatskas, waarop Athene - in ruil voor diepgaande hervormingen - financiële hulp zocht bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de Europese Centrale Bank (ECB) en de Europese Commissie.
In een toespraak vandaag had de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis het over "het einde van een cyclus van 12 jaar die de burgers pijn heeft gedaan, die de economie heeft doen stagneren en die de samenleving verdeelde". In de plaats daarvan komt er volgens hem nu "een nieuw, helder vooruitzicht van groei, eenheid en welvaart".
In 2010 was Griekenland in een zware crisis beland. De regering van de conservatieve premier Kostas Karamanlis bleek gedurende jaren de begrotingscijfers te hebben opgesmukt en de socialistische regering van zijn opvolger Giorgos Papandreou kreeg bovendien nog eens te maken met een reeks financiële tegenvallers. Voeg daarbij de internationale kredietcrisis en de aanhoudende veel te grote uitgaven die de regering in Athene deed, en je hebt een ideaal recept voor een financiële crisis die de hele eurozone dreigde te besmetten.
Het IMF, de ECB en de EU schoten Athene te hulp, in ruil voor ingrijpende herstructureringen en besparingen. Veel Grieken, die het sowieso al niet erg breed hadden, moesten zwaar inleveren. De bezuinigingen in de sociale sector stortten veel anderen in de armoede.
Het gevolg: luid protest tegen de regering en tegen Europa. Vooral de Duitse bondskanselier Angela Merkel en haar minister van Financiën Wolfgang Schauble moesten het ontgelden omdat ze onvoldoende oor hadden voor de Griekse noden.
De linkse regering van premier Alexis Tsipras kantte zich aanvankelijk hevig tegen de draconische besparingspolitiek die ze door de EU opgelegd kreeg, maar moest zwichten. Minister van Financiën Yanis Varoufakis kon het niet meer aanzien en stapte uit de politiek.
"Het Griekenland van vandaag is een ander Griekenland", zegt huidig premier Mitsotakis. "We kennen een sterke groei en de werkloosheid is gedaald, met 3 procent sinds vorig jaar en met 5 procent sinds 2019."
De Europese Commissie verwacht dat de Griekse economie dit jaar met 4 procent zal groeien (tegen een gemiddelde voor de eurozone van 2,6 procent). Maar de Griekse werkloosheidsgraad blijft nog altijd een van de hoogste van de eurozone, het minimumloon een van de laagste, en de schuldgraad blijft met 180 procent van het bruto binnenlands product torenhoog.
0 件のコメント:
コメントを投稿