2022年8月22日月曜日

Nieuwe recordhoogte voor Belgische stroomprijs - De Standaard

De Belgische stroomprijs gaat voor het eerst boven de 600 euro per megawattuur. Dat blijkt uit gegevens van de elektriciteitsbeurs Epex Spot.

Voor stroom die dinsdag geleverd wordt, bedraagt de gemiddelde prijs maandag 603,38 euro per megawattuur. Daarmee ligt meteen het kersverse record van zondag – 561,94 euro – aan diggelen. De hoogste stand daarvoor – 541 euro – dateerde pas van 17 augustus.

Aan de basis liggen dezelfde oorzaken. De stroomprijs wordt opgestuwd door de gasprijs in Europa, die sinds de uitbraak van de oorlog in Oekraïne historisch hoog is. Maar ook de lage waterstanden en meerdere Franse kerncentrales die buiten werking zijn gesteld, drijven de prijs verder op. Daarbij komt een gebrek aan wind in continentaal Europa en temperaturen die de komende dagen opnieuw richting 30 graden gaan, waardoor bijvoorbeeld meer mensen de airco aanzetten.

Door de nog hogere prijzen in Frankrijk en Duitsland wordt elektriciteit massaal geëxporteerd, met hoge prijzen in ons land tot gevolg.

De historisch hoge prijzen voor stroom en aardgas vertalen zich ook in de factuur voor de gezinnen. Wie in augustus een nieuw energiecontract moet sluiten, mag een ongeziene recordprijs verwachten. Voor elektriciteit klimt de geschatte gemiddelde jaarfactuur naar 2.154,58 euro, voor aardgas naar 3.791,10 euro. Dat bleek afgelopen week uit cijfers van de Vlaamse energieregulator Vreg.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnN0YW5kYWFyZC5iZS9jbnQvZG1mMjAyMjA4MjJfOTE5NjUwNTDSAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿