In Rusland wordt, vlak bij de grens met Finland, dagelijks voor miljoenen euro's aan gas verbrand dat oorspronkelijk bestemd was voor Europa. Dat blijkt uit een analyse die de BBC kon inkijken. De metershoge "waakvlam" werd deze zomer voor het eerst vlak bij de grens opgemerkt door Finse burgers. Gaat het om technische redenen of is er meer aan de hand?
In Portovaja, een dorp ten westen van de stad Sint-Petersburg op een tiental kilometers van de Finse grens, verbrandt een gasfabriek van het Russische gasbedrijf Gazprom dagelijks grote hoeveelheden gas. Volgens een analyse van Rystad Energy, een onafhankelijk onderzoeksbureau gespecialiseerd in energiekwesties, wordt er dagelijks zo'n 4,34 miljoen kubieke meter aan gas verbrand. Naar schatting heeft die hoeveelheid aan gas een waarde van zo'n 10 miljoen euro.
Europees gas
De vlam werd eerder deze zomer voor het eerst waargenomen door Finse burgers die de metershoge "waakvlam" vanaf de Finse grens konden waarnemen. De fabriek van Portovaja ligt vlak bij het vertrekpunt van Nord Stream 1, de pijpleiding die gas vanuit Rusland naar Duitsland voert. Bovendien bevindt de "waakvlam" zich op de plaats waar ook een groot compressiestation staat voor Nord Stream. Zo'n station speelt een belangrijke rol in het transport van gas door de pijpleiding. De kans lijkt dus erg groot dat het verbrande gas voor Europa bestemd was.
Dergelijke waakvlammen zijn wel vaker te zien in de buurt van gasfabrieken, vaak om technische of veiligheidsredenen. Toch benadrukken experten dat de schaal waarop gas verbrand wordt in de fabriek van Portovaja die norm ruimschoots overstijgt. Jessica McCarty, een experte in satellietgegevens van de universiteit in Ohio, heeft zelden een gasfabriek zoveel gas zien afbranden. "Begin juni zagen we een erg hoge piek en die is gewoon nooit afgenomen", zegt ze. "Het is abnormaal hoog gebleven."
Begin juni zagen we een erg hoge piek en die is gewoon nooit afgenomen. Het is abnormaal hoog gebleven
Technische problemen ...
Dat Rusland nu plots zulke grote hoeveelheden gas verbrandt, is voor vele Europese bedrijven en consumenten een doorn in het oog. Europa kreunt onder de gastekorten en de gasprijzen breken het ene record na het andere. Afgelopen woensdag bereikte de Europese gasprijs opnieuw een hoogtepunt en ging de prijs voor het eerst sinds maart over de kaap van 300 euro per megawattuur.
Een ding is zo goed als zeker: Rusland verbrandt dergelijke hoeveelheden gas niet toevallig. Een mogelijke verklaring zou kunnen zijn dat Gazprom het gas verbrandt door technische redenen. Zo zou er te veel gas zijn omdat de export door Nord Stream de afgelopen weken werd teruggedraaid naar 20 procent van de totale capaciteit. Mogelijk ervaarde Gazprom misschien problemen bij het transporteren van het gas naar een andere fabriek om er LNG van te maken. In dat geval zou afbranden een veiligere optie zijn.
... of politieke motieven?
Toch lijkt het ook niet onmogelijk dat Rusland op die manier een duidelijk signaal wil geven aan Europa. Volgens het onderzoeksbureau Rystad Energy zijn "de volumes, de uitstoot en de plaats van de verbranding een duidelijke herinnering van de Russische dominantie in de Europese energiemarkt". Dit zou een duidelijk signaal van Rusland kunnen zijn dat, indien het daartoe bereid is, het de gasprijzen in Europa meteen naar beneden zou kunnen brengen.
Los van de economische impact zijn wetenschappers ook bezorgd om de gevolgen voor het klimaat. Hoewel het verbranden van methaan minder schadelijk is dan het gewoon te lossen in de natuur, komt op deze manier dagelijks 9.000 ton CO2 vrij. Bovendien komen bij de verbranding ook roetdeeltjes vrij die, wanneer ze belanden op sneeuw of ijs, het smeltproces van het poolijs versnellen.
0 件のコメント:
コメントを投稿