Het rommelt in Nederland na onduidelijkheid over de stikstofdoelen en herrie over een nieuw opvangcentrum voor asielzoekers in Tubbingen. De regering is vandaag zelfs in spoed bijeengekomen voor een stikstofdebat met de Tweede Kamer. Zonder Nederlands minister van Financiën Sigrid Kaag, die even naar het ziekenhuis moest nadat ze onwel was geworden.
Het zomerreces van de Tweede Kamer werd vroegtijdig beëindigd voor dit stikstofdebat, als gevolg van de uitlatingen van vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra. Hoekstra, ook partijvoorzitter van het Christendemocratische CDA, zei vorige week dat de deadline voor de stikstofdoelen voor hem en zijn CDA niet heilig is. En dat strookt niet met het regeerakkoord van Rutte IV, dat de stikstofdoelen wil halen tegen 2030.
De Nederlandse oppositie is erg ontevreden over de verdeeldheid binnen de regering. PVV en SP willen dat Rutte IV opstapt, GroenLinks wil dat het geruzie rond stikstof tussen de ministers ophoudt. Het stikstofdebat van vandaag draait dan ook vooral over de regeringswerking en het onderlinge vertrouwen.
De rechts-populistische Geert Wilders (PVV), die vragende partij was voor het debat, zei dat "je geen land kunt regeren als je elkaar niet vertrouwt". Daarmee verwees hij naar financiënminister Sigrid Kaag (D66), die op Hoekstra's uitspraken gereageerd zou hebben door te zeggen dat het vertrouwen weg is.
Grote teleurstelling dus bij de oppositieleden dat net minister Kaag, één van de hoofdrolspelers in het vertrouwensdebat, het nu moet laten afweten wegens ziekte. Maar een meerderheid van de parlementsleden wilde het debat toch laten doorgaan, ook zonder Kaag. Met haar gaat het inmiddels beter. Ze is alweer thuis en volgens premier Rutte "lijkt het gelukkig allemaal wel mee te vallen".
Rutte heeft tijdens het Kamerdebat nog eens benadrukt dat de stikstofdoelen overeind blijven en toegegeven dat de uitspraken van zijn vicepremier Hoekstra voor politieke spanningen zorgen. Maar Rutte zei ook dat er binnen zijn regeringsploeg voldoende vertrouwen is om door te gaan.
Asielcrisis
Maar de crisissen in Den Haag stapelen zich op. Niet alleen stikstof, ook de asielcrisis in Ter Apel, waar almaar meer asielzoekers moeten buiten slapen, doet veel stof opwaaien. En momenteel is er onrust in de gemeente Tubbergen, omdat de Nederlandse overheid daar vorige week een leegstaand hotel kocht om asielzoekers in op te vangen, zonder de gemeente daarin te kennen.
Inwoners én gemeenteraadsleden in Tubbingen protesteren daar al een week tegen en vanavond geeft staatssecretaris voor Asiel en Migratie Eric van der Burg toelichting tijdens een openbare gemeenteraadsvergadering in Tubbergen.
"Omdat we momenteel in een crisissituatie zitten, nemen we ook crisismaatregelen, zonder inspraak van de gemeente en de burgers", citeert VRT NWS journalist Jeroen Reygaert de Nederlandse regering vanuit Tubbergen. "Momenteel zijn de staatssecretaris, de gemeenteraad en de inwoners bijeen om er toch eens over te praten, maar het lijkt wel alsof het te laat is", analyseert Reygaert, "hier komt een opvangcentrum voor zo'n 300 asielzoekers in het dorpje Albergen, een deelgemeente van Tubbergen."
VRT NWS journalist Jeroen Reygaert geeft op Radio 1 meer uitleg bij de asielcrisis in Nederland:
0 件のコメント:
コメントを投稿