2022年8月31日水曜日

Energieprijzen stuwen inflatie naar hoogste peil in 46 jaar: deze producten zijn duurder geworden - De Morgen

NieuwsInflatie

null Beeld Joris Casaer
Beeld Joris Casaer

De inflatie, die aangeeft hoe snel de prijzen stijgen, is in augustus toegenomen naar 9,94 procent. Dat is het hoogste niveau sinds maart 1976. Vorige maand was de inflatie min of meer stabiel gebleven. Onder meer de prijs van voeding, elektriciteit, aardgas en kleding is sterk toegenomen.

De hoge inflatie deze maand is, zoals in de voorbije maanden, voor een groot deel te wijten aan de hoge energieprijzen. De inflatie van energie bedraagt momenteel 49,81 procent.

Daarnaast is ook de inflatie van voeding de laatste maanden sterk gestegen. De totale inflatie voor voeding (inclusief alcoholische dranken) komt deze maand uit op 9,71 procent. In november vorig jaar was dat nog maar 0,47 procent. Zo bedraagt de inflatie voor oliën deze maand 21,3 procent, in november was dit nog 3,6 procent. Voor brood en granen gaat het deze maand om een stijging van 12,7 procent ten opzichte van 1,7 procent in november. De inflatie van vlees bedraagt deze maand 10,2 procent ten opzichte van 0,8 procent in november.

Welke impact heeft de inflatie op uw eigen portemonnee? Om u een goede indicatie te geven, hebben we een calculator ontwikkeld waarbij u snel uw persoonlijke inflatie bij benadering kunt aflezen.

Bereken nu uw persoonlijke inflatie

Maar ook andere producten worden steeds duurder. De kerninflatie, die geen rekening houdt met de prijsevolutie van de energieproducten en de onbewerkte voedingsmiddelen, bedraagt 5,74 procent in augustus, tegenover 5,49 procent in juli.

Vooral elektriciteit, aardgas, brood en granen, kleding, suikerwaren, alcoholische dranken, hotelkamers, vlees en lichaamsverzorgingsproducten zijn afgelopen maand duurder geworden. Motorbrandstoffen, huisbrandolie en fruit hadden daarentegen een verlagend effect op het indexcijfer.

Lees ook

‘Hobby’s hebben mijn kinderen niet meer, die zijn te duur’: sommige ouders dreigen door dure septembermaand kopje-onder te gaan

Zo bespaar je op het gezinsbudget: het begint bij de supermarkt

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMijQFodHRwczovL3d3dy5kZW1vcmdlbi5iZS9zbmVsbmlldXdzL2VuZXJnaWVwcmlqemVuLXN0dXdlbi1pbmZsYXRpZS1uYWFyLWhvb2dzdGUtcGVpbC1pbi00Ni1qYWFyLWRlemUtcHJvZHVjdGVuLXppam4tZHV1cmRlci1nZXdvcmRlbn5iNTcwN2YxOS_SAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿