2023年4月13日木曜日

Aandeelhouders van supermarktgroep Ahold Delhaize op gejoel onthaald door Belgische vakbonden - VRT.be

De Belgische vakbonden bij Delhaize voeren actie in Nederland, bij de jaarlijkse algemene aandeelhoudersvergadering van moederbedrijf Ahold Delhaize. Ze hopen zo dat de aandeelhouders toch nog enigszins kunnen wegen op de beslissing van de Belgische Delhaize-directie om 128 eigen winkels te verzelfstandigen.

Een symbolische protestactie van de Belgische vakbonden zorgt voor wat animo bij de aandeelhoudersvergadering van supermarktgroep Ahold Delhaize in het Nederlandse Zaandam. Tientallen vakbondsmilitanten zijn naar daar getrokken om de sociale onrust in België aan te kaarten.

De bonden verzetten zich al weken tegen het plan van Delhaize om 128 winkels over te laten aan zelfstandige uitbaters. Er is intussen een sociaal bemiddelaar aangeduid, maar die heeft de rust nog niet doen weerkeren. Er zijn nog steeds stakingen, ook vandaag nog: 16 winkels in Brussel zijn dicht en 14 in Wallonië.

En het gaat hard tegen hard. De directie van de supermarktketens stuurt er soms deurwaarders op af om stakingspiketten te laten weghalen. Zowel de socialistische vakbond BBTK als de christelijke ACV zijn intussen naar de rechter gestapt tegen die aanpak.

ACV voert actie aan rechtbank

Het ACV voert vandaag ook actie voor de Nederlandstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel, omdat de rechtbank een bevel uitgevaardigd heeft dat tussen 1 en 28 april stakingsposten voor de winkels en depots van supermarktketen Delhaize en Delhome in Brussel, Vlaams-Brabant en Puurs verbiedt. De christelijke vakbond verzet zich hiertegen en zegt dat Delhaize het stakingsrecht niet respecteert. Een zestigtal leden verzamelde zich voor de rechtbank

"Mensen als koopwaar"

In Zaandam houdt een aantal agenten een oogje in het zeil. De bonden hopen er vooral enige aandacht te krijgen van de aandeelhouders voor de Belgische situatie. "Wij komen naar Zaandam om aan de aandeelhouders duidelijk te maken dat dit niet gewoon een transactie is rond een franchise", zegt Wilson Wellens van de liberale vakbond ACLVB. "Dit is ook een morele kwestie. Mensen mogen zich niet zomaar laten verkopen als koopwaar. We weten niet goed of alle aandeelhouders wel beseffen wat er gaande is en of ze daar ook zo volmondig mee akkoord zijn."

Zij gaan niet voorbij kunnen aan de massa mensen die daar staan. Zij zullen zich ook de vraag stellen waarom er zoveel protest is

Wilson Wellens van ACLVB

De aandeelhouders worden op gejoel en gefluit onthaald, maar de ingang tot de eventlocatie wordt niet geblokkeerd. De militanten scanderen onder meer dat topman Frans Muller "een zakkenvuller" is en kloppen op de ramen waarachter de aandeelhouders ontvangen worden met een hapje en een drankje. "Men belooft de aandeelhouders meer dividend door sociale dumping te organiseren", zegt Wouter Parmentier van ACV Puls.

"Zij gaan niet voorbij kunnen aan de massa mensen die daar staan", aldus nog Wellens. "Zij zullen zich ook de vraag stellen waarom er zoveel protest is. En als zij dat ook moreel verwerpelijk vinden, zal dat toch een zekere druk geven aan de Belgische directie om naar oplossingen te zoeken."

Dat beaamt ook Christel Van Damme van ACV: "Het is echt wel hard tegen hard momenteel en dat is geen goede zaak voor het sociaal overleg. Dus we hopen de directie en de aandeelhouders op andere gedachten te brengen." Komende dinsdag is er een nieuw bemiddelingsgesprek gepland bij Delhaize. 

Hoge koers

Ook de Nederlandse vakbond FNV is trouwens aanwezig op de actie. Die klaagt er de lage lonen bij de supermarkten van de groep aan. FNV heeft trouwens ook aandelen van Ahold Delhaize in het bezit, waardoor zij straks ook binnen kunnen op de algemene vergadering.

De vraag zal zijn of de acties veel effect zullen hebben. De beursbeleggers lijken alvast best tevreden met wat het bedrijf doet. De koers van Ahold Delhaize stond vandaag zelfs even op het hoogste niveau in meer dan 20 jaar. 

Verslaggever Steven Rombaut is in Zaandam:

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiVWh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMy8wNC8xMi92YWtib25kZW4tZGVsaGFpemUtYWFuZGVlbGhvdWRlcnN2ZXJnYWRlcmluZy_SAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿