2023年4月3日月曜日

Energiefactuur weerspiegelt werkelijk verbruik niet: energiewaakhond legt netbeheerder Fluvius forse boete op - VRT.be

De Vlaamse energieregulator VREG legt netbeheerder Fluvius een boete op van 1 miljoen euro. Ondanks eerdere beloftes blijkt Fluvius er niet in te slagen de maandelijkse verbruiksgegevens van klanten met een digitale meter door te sturen aan de energieleveranciers. Daardoor betalen die klanten soms meer dan ze zouden moeten. Als het probleem niet opgelost raakt, dreigt Fluvius ook nog eens een dwangsom van 10.000 euro per dag te moeten betalen.

Om een correcte afrekening te maken, moet een energieleverancier niet alleen weten hoeveel energie je verbruikt hebt, maar ook wanneer. Gas of elektriciteit is de ene maand duurder dan de andere en vaak is energie het duurst in de wintermaanden, als er meer wordt verbruikt. Mocht je bijvoorbeeld in een wintermaand minder verbruiken omdat je overwintert in Zuid-Europa, zou je in principe minder moeten betalen.

Omdat Fluvius er niet in slaagt de reële verbruiksgegevens maandelijks door te sturen wordt met een theoretisch model gewerkt van wat mensen over het algemeen verbruiken op elk moment van het jaar. In ons voorbeeld betekent dat dat je als overwinteraar meer dure energie in de winter aangerekend krijgt dan je in realiteit hebt verbruikt.

Voor de volledigheid moeten we opmerken dat het omgekeerde natuurlijk ook kan gebeuren. Als je afwezig bent gedurende een "goedkope maand", en tijdens die periode (zo goed als) niets hebt verbruikt, zal er toch een deel van je jaarverbruik toegewezen worden aan die maand.  

De doorstroming van de gegevens blijkt te haperen door problemen met het computersysteem.

Voor consumenten die hebben gekozen voor een maandelijkse afrekening blijkt er geen probleem te zijn. Zij krijgen in principe wel netjes aangerekend wat ze effectief hebben verbruikt.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiaGh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMy8wNC8wMy9lbmVyZ2llZmFjdHV1ci13ZWVyc3BpZWdlbHQtcmVlZWwtdmVyYnJ1aWstbmlldC1lbmVyZ2llcmVndWxhdG8v0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿