2023年4月6日木曜日

Socialistische vakbond BBTK dient strafklacht in tegen directie van Delhaize: "Werknemers zijn geen ordinair koopwaar" - VRT.be

De socialistische vakbond BBTK dient een strafrechtelijke klacht in tegen de directie van Delhaize. De supermarktketen wil alle winkels die ze in eigen beheer heeft, overlaten aan zelfstandige uitbaters en op de hoofdzetel zouden zo'n 280 jobs verdwijnen. Volgens de vakbond zou daarom de Wet-Renault - de speciale procedure rond collectief ontslag - van toepassing moeten zijn. BBTK zegt ook dat de directie informatie heeft achtergehouden.

Dinsdag liep het sociaal overleg tussen de vakbonden en de directie van supermarktketen Delhaize met een sisser af. Het was het derde en voorlopig laatste geplande overleg sinds bekend geraakte dat Delhaize de 128 winkels in eigen beheer wil verkopen aan zelfstandigen. 

De vakbonden en het personeel vrezen voor slechte loon- en arbeidsvoorwaarden bij de zelfstandige winkels en voeren daarom al bijna een maand protest. Delhaize-winkels in eigen beheer bleven toe en vannacht nog blokkeerden 300 vakbondsmilitanten het distributiecentrum van Zellik.

Federaal minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) heeft na het misluke overleg van dinsdag een sociaal bemiddelaar aangesteld "om het dossier in handen te nemen en beide partijen opnieuw bijeen te brengen". Hij hoopt op een "constructieve dialoog".

Op 18 april zou de bemiddelaar voor het eerst met de directie en de bonden aan tafel zitten, maar een constructieve dialoog lijkt op dit moment nog ver weg. De vakbonden kondigden na afloop van het laatste overleg aan in beraad te gaan over hardere acties en die komen er nu ook. 

Niemand staat boven de wet, ook Delhaize niet
Socialistische vakbond BBTK

BBTK, de grootste vakbond van Delhaize, dient een strafrechtelijke klacht in bij het Arbeidsauditoraat van Brussel tegen Delhaize "wegens het niet respecteren van de wet-Renault en het verzaken aan de raadpleging- en informatieplicht". Het gaat om een klacht tegen de rechtspersoon-werkgever (Delhaize), maar ook drie leden van de directie.

"De directie van Delhaize verklaart in de pers steevast bereid te zijn de dialoog aan te gaan en transparant te willen zijn, maar hun daden staan hier haaks op en het sociaal overleg wordt niet gerespecteerd", luidt het bij BBTK.

"Wanneer een bedrijf een economisch of commercieel besluit neemt dat leidt tot een collectief ontslag is de wet-Renault van toepassing en is er een te volgen procedure", stelt de vakbond. "De BBTK stelt echter vast dat het sociaal overleg niet gerespecteerd wordt, aangezien er geen discussie plaatsvond en ook de drie bijzondere Ondernemingsraden die volgden geen enkel resultaat hebben opgeleverd."

BBTK klaagt ook aan dat de directie informatie heeft achtergehouden. "Het plan werd voorgesteld als een voldongen feit. Bovendien krijgen de werknemersvertegenwoordigers überhaupt niet de nodige informatie die nodig is om goed overleg te kunnen plegen."

"Niemand staat boven de wet, ook Delhaize niet", besluit de vakbond. "Werknemers zijn geen ordinair koopwaar." De arbeidsauditeur zal nu de klacht beoordelen en beslissen of er een onderzoeksrechter wordt aangesteld. 

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiOmh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMy8wNC8wNi9kZWxoYWl6ZS1iYnRrLWZ1cC_SAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿