2023年4月13日木曜日

Strafklacht tegen ING en topmannen voor inkijken mailverkeer werknemers - VRT.be

De socialistische bediendenvakbondbond BBTK trekt met een viervoudige strafklacht tegen ING België, CEO Peter Adams en HR-directeur Isabel Carrion naar de arbeidsauditeur. Dat schrijven L'Echo en De Tijd en het nieuws is bevestigd aan het persagentschap Belga. De klacht komt er naar aanleiding van het inkijken van het mailverkeer van zo'n 2.000 werknemers.

De sociale situatie bij de bank is een tijdje gespannen. In februari werd de BBTK-hoofdafgevaardigde bij ING België aan de deur gezet omdat hij gevoelige interne informatie met de buitenwereld zou hebben gedeeld. Dat ontslag wordt aangevochten voor de arbeidsrechtbank.

In het zog van dat dossier kwam de vakbond te weten dat de interne inspectiedienst van ING op expliciete vraag van Adams en Carrion de inhoud van het mailverkeer van ongeveer 2.000 werknemers van de instelling onderzocht heeft.

Volgens BBTK maakt het dossier het sociaal overleg bij ING onmogelijk, maar zijn er ook gevolgen voor de gesprekken in de sector en kunnen zelfs individuele werknemers hun carrière in het gedrang zien komen.

De andere klachten houden verband met de afbouw van het netwerk zelfstandigen van ING. Volgens de vakbond wordt hierbij de sociale wetgeving omzeild. 

Als het effectief tot een strafzaak komt, kan dat leiden tot boetes en gevangenisstraffen, met eventueel zelfs problemen voor Adams en Carrion om een job in de financiële sector uit te oefenen.

De strafklacht is al de tweede op kort tijd van een vakbond tegen een grote onderneming. Ook bij supermarktketen Delhaize diende de BBTK een strafklacht in bij het Brusselse arbeidsauditoraat wegens het niet-naleven van de wet-Renault. 

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiaGh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMy8wNC8xMy9zb2NpYWxpc3Rpc2NoZS1iZWRpZW5kZW52YWtib25kLWJidGstZGllbnQtc3RyYWZrbGFjaHQtaW4tdGVnZW4v0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿