2023年7月14日金曜日

Goederenoverslag North Sea Port via zeevaart daalt met 11 procent tijdens eerste jaarhelft - VRT.be

In North Sea Port zijn er de voorbije zes maanden 4,2 miljoen ton minder goederen gepasseerd via zeevaart. Een daling van 11 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Vooral droge en vloeibare bulk, bouwmaterialen, en containers kenden een terugval. Voorlopig heeft dat nog geen invloed op bedrijven in de Gentse haven.

In North Sea Port passeerden in het eerste halfjaar 33,4 miljoen ton goederen via zeevaart. Dat is 11 procent minder dan in dezelfde periode in 2022. De handel met Rusland is voor meer dan de helft gezakt. De Verenigde Staten is nu de belangrijkste handelspartner. "Rusland is vele jaren de belangrijkste handelspartner geweest. We merken dat met het begin van de oorlog in Oekraïne veel voorraad is aangelegd in de haven. Maar sindsdien komt de voorraad vooral uit andere landen. Graan uit Polen of Australië, andere producten uit Canada of de Verenigde Staten", zegt Johan Bresseleers van North Sea Port.

"De daling is vooral merkbaar bij recessiegevoelige producten zoals bouwmaterialen, staal (voor automotive) en petroleumproducten. Naar cargotype is te zien dat de overslag van vloeibare bulk met 18 procent daalde. Droge bulk nam af met 9 procent. Ook via de binnenvaart is er een daling: voor de eerste zes maanden komt dit neer op 31,3 miljoen ton goederenoverslag, of een daling van zes procent."

Voorlopig geen problemen bij bedrijven

"In Europa is een recessie aan de gang geweest en dat treft een grote speler als North Sea Port. De stocks in de haven zijn wel goed aangevuld, maar roteren minder omwille van de mindere vraag. Het is afwachten of dit een effect op lange termijn zal hebben op de bedrijven in de haven. Vandaag staan er nog veel vacatures open en zijn er weinig problemen. Maar als de daling zich nog maanden doorzet, kan dat bij kleinere bedrijven voor problemen zorgen. De verwachting is dat de economie in Europa opnieuw zou aantrekken. Dus tegen het jaareinde hopen we op een sterker vierde kwartaal."

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiaWh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMy8wNy8xMy9nb2VkZXJlbm92ZXJzbGFnLXZhbi1ub3J0aC1zZWEtcG9ydC1kYWFsdC1tZXQtMTEtcHJvY2VudC10aWpkZW5zL9IBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿