2023年7月10日月曜日

Nederlandse premier Mark Rutte kondigt 'met gemengde gevoelens en niet zonder emotie' vertrek uit politiek aan - De Morgen

NieuwsNederland

De Nederlandse premier in lopende zaken Mark Rutte (VVD) bij aankomst voor een debat in de Tweede Kamer over de val van de regering. Beeld ANP
De Nederlandse premier in lopende zaken Mark Rutte (VVD) bij aankomst voor een debat in de Tweede Kamer over de val van de regering.Beeld ANP

De Nederlandse premier in lopende zaken Mark Rutte heeft vandaag zijn vertrek uit de politiek aangekondigd, na de val van zijn vierde regering vrijdag. Rutte stelt zich niet meer beschikbaar als lijsttrekker voor de VVD bij de komende verkiezingen en zal dus niet terugkeren in een nieuwe Nederlandse regering.

De Tweede Kamer debatteert vandaag over de kabinetsval en de ontstane politieke crisis. Mark Rutte zei in zijn verklaring dat hij stopt als lijsttrekker van de VVD en de politiek verlaat. Vanaf de publieke tribune in de Tweede Kamer klonk rumoer nadat hij zijn verklaring had gegeven. Volgens de liberale premier in lopende zaken is er de afgelopen dagen veel gespeculeerd over zijn beweegredenen om de stekker uit de regering te trekken. Hij wil daarom benadrukken dat zijn rol “volkomen ondergeschikt is”.

Verder ging Rutte in zijn korte verklaring nog in op hoe volgens hem de val van zijn regering tot stand kwam. “Alle partijen zijn tot het uiterste gegaan, maar soms is de wil om er samen uit te komen, hoe sterk ook, onvoldoende. Die conclusie hebben partijen met pijn in het hart moeten trekken. Het is betreurenswaardig dat we als kabinet niet verder gaan”, zei Rutte.

“Bij verkiezingen moet je je iedere keer weer afvragen: wat is nou verstandig”, zei Rutte in de wandelgangen van de Tweede Kamer tijdens de schorsing van het debat. Hij verklaarde zijn besluit om de politiek te verlaten “met gemengde gevoelens en niet zonder emotie” te hebben genomen. “Mijn partij wil graag dat ik doorga en ik houd zielsveel van die club en voel me ook enorm door hen gesteund. Maar ik heb toch de afweging gemaakt dat het goed is om nu te stoppen.”

‘Nooit een goed moment’

“Zo’n situatie komt nooit op een goed moment, ook nu niet”, klonk het nog. “We staan voor grote uitdagingen die om oplossingen vragen, niet om uitstel. Uiteraard past het kabinet terughoudendheid als het gaat om nieuw beleid. De Kamer besluit welke onderwerpen het kabinet nog mag behandelen, maar er zijn altijd thema’s die zo urgent zijn dat we ze moeten blijven behandelen.” Rutte noemt hulp aan de aardbevingsslachtoffers aan Groningen, de hulp aan Oekraïne en de hersteloperatie voor gedupeerden van de toeslagenaffaire als voorbeeld.

De Nederlandse regering kwam afgelopen vrijdag ten val door onenigheid over het asiel- en migratiebeleid. Voorlopig gaat de regering in lopende zaken verder, wat inhoudt dat alleen lopende kwesties worden afgehandeld. De verkiezingen zouden er ten vroegste midden november komen.

Naar aanleiding van Ruttes aankondiging dat hij de politiek verlaat, besloot de oppositie vanmiddag haar voorgenomen motie van wantrouwen tegen de premier niet meer in te dienen. Daarmee wilden de oppositiepartijen Rutte tot onmiddellijk aftreden dwingen, maar nu vinden ze dat niet meer opportuun.

Hoekstra geen lijsttrekker CDA

Ook CDA-partijleider Wopke Hoekstra stelt zich voor de komende parlementsverkiezingen in Nederland niet meer beschikbaar voor het lijsttrekkerschap van de christendemocratische partij. Dat heeft hij in een interview met De Telegraaf laten weten.

Hoekstra, die ook ontslagnemend minister van Buitenlandse Zaken is, zegt dat hij het besluit al langer heeft genomen. Hij zegt wel dat de kritiek die hij binnen de partij kreeg geen rol heeft gespeeld bij die beslissing. “Geen sprake van. Je krijgt altijd kritiek als partijleider. En eerlijk is eerlijk, in een aantal gevallen was die ook terecht. Tegelijkertijd moet je je daar ook niet gek door laten maken.”

“Er zijn allerlei jonge talenten die het ook kunnen. Het is ook niet dat de partij nu leiderloos is, zoals een paar jaar geleden”, zegt hij nog.

Hoekstra wil in eerste instantie zijn ministerschap in lopende zaken afmaken. Over wat er daarna komt, wil hij zich niet uitlaten.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMimQFodHRwczovL3d3dy5kZW1vcmdlbi5iZS9zbmVsbmlldXdzL25lZGVybGFuZHNlLXByZW1pZXItbWFyay1ydXR0ZS1rb25kaWd0LW1ldC1nZW1lbmdkZS1nZXZvZWxlbnMtZW4tbmlldC16b25kZXItZW1vdGllLXZlcnRyZWstdWl0LXBvbGl0aWVrLWFhbn5iNDgzZGRmNC_SAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿