2023年7月8日土曜日

Nederlandse regering valt over asielbeleid: “Zeer betreurenswaardig dat we het niet eens konden worden, dit valt me zwaar” - Het Nieuwsblad

Maandenlang werd er al gediscussieerd over het asielbeleid van Nederland. De voorbije dagen werd de discussie over het migratiepakket intenser en stonden de verschillende regeringspartijen lijnrecht tegenover elkaar.

Woensdag kwam het dossier tot ontploffing toen de VVD, de partij van premier Mark Rutte, een stevig eisenpakket op tafel legde dat de instroom van asielzoekers zou moeten verminderen. Concreet wilde hij een quotum bij gezinshereniging van maximaal 200 kinderen per maand. Ook pleitte hij voor de invoering van een ‘tweestatusstelsel’, waarin een onderscheid wordt gemaakt tussen vluchtelingen die permanent in Nederland blijven, en mensen die tijdelijk bescherming nodig hebben.

LEES OOK. Nachtelijke gesprekken leveren geen akkoord op: val van Nederlandse regering niet uitgesloten na “onverklaarbare” demarche van premier Mark Rutte

Hij kreeg daarin de steun van de CDA maar beide partijen stonden tegenover de twee andere coalitiepartijen, D66 en de ChristenUnie. Voor die twee laatste partijen was het een onbespreekbaar voorstel. De val van de regering hing dan ook al enkele dagen in de lucht. Vrijdag vond in Den Haag een ultiem crisisoverleg plaats waarop een compromisvoorstel van de staatssecretaris voor Asiel, Eric van der Burg, werd besproken. Maar dit heeft niets opgeleverd, waardoor er na 543 dagen een einde komt aan de regering-Rutte IV.

Nieuwe verkiezingen

Nederland kan zich nu opmaken voor nieuwe verkiezingen, waarschijnlijk in het najaar. Het kabinet kwam vrijdagavond rond half 10 nog bij elkaar, waarna Rutte een persconferentie gaf. Daarin bevestigde de man dat hij zijn ontslag zal aanbieden aan de koning, wat inhoudt dat zijn regering een demissionair kabinet wordt. Aangezien de koning momenteel op vakantie is, laat Rutte weten dat hij zijn ontslag schriftelijk zal overmaken.

“De verschillen tussen de coalitiepartners waren onoverbrugbaar, daarom zal ik het ontslag van het kabinet aanbieden aan de koning”, zei hij even na 22.30 uur. “Soms blijkt het onmogelijk om tot overeenstemming te komen, en dan moeten we de kiezer raadplegen.”

“Zeer betreurenswaardig”

Hij noemde het “zeer betreurenswaardig” dat het de vier coalitiepartijen niet gelukt is om het met elkaar eens te worden en zei dat dit hem “zwaar valt”. “Het is jammer dat we door deze scheiding halverwege de rit het werk niet kunnen afmaken” Wel benadrukte Rutte dat de partijen “gezamenlijk tot de conclusie zijn gekomen om niet verder te gaan”.

Maandag gaat de Kamer een debat voeren over de val van het kabinet. “We waren bezig met een heel pakket maatregelen. Daar was nog geen overeenstemming over. Gezinshereniging was een belangrijk onderdeel daarin”, zei Rutte. Volgens hem vinden D66 en ChristenUnie het “van groot belang dat gezinshereniging altijd mogelijk is”. CDA en VVD vinden dat in principe ook, zei Rutte. Als de asieldruk te groot is, moet je kijken naar een tijdelijke beperking op nareizigers, aldus de aftredend premier. Het ging om twee botsende opvattingen, zei Rutte.

“Roekeloos”

D66-leider Sigrid Kaag vindt het “betreurenswaardig” dat het kabinet is gevallen door onenigheid over het asielbeleid. Gezien de grote uitdagingen waar Nederland zich voor gesteld ziet, “is niemand gebaat bij stilstand door een politieke crisis”, aldus de vicepremier en minister van Financiën.

Rutte verwijt zichzelf in ieder geval niets, behalve dat hij zijn bezwaren “vriendelijker had kunnen brengen”. “Dat is niet de reden van de kabinetsval”, zei Rutte nog. Andere partijen wijzen wel naar de VVD-voorman. CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma noemde zijn opstelling grenzend aan roekeloos en “onverantwoord hard”.

Minister Adriaansens (Economische Zaken, VVD) sprak eerder op de avond van een teleurstelling: “Dit is vreselijk. We zijn keihard aan het werk en je hoopt altijd dat je eruit komt.” D66-onderwijsminister Dijkgraaf zei “gemengde gevoelens” te hebben.

“Snel verkiezingen nu”

De oppositie liet vrijdag weten dat het uitkijkt naar de verkiezingen. “Snel verkiezingen nu. Adieu Rutte”, schreef Geert Wilders, partijleider van de PVV op Twitter.

“Wij willen snel nieuwe verkiezingen. Want Nederland heeft behoefte aan een kabinet dat daadkracht toont en keuzes maakt. Dan kunnen we kiezen voor een socialere en groenere koers”, aldus Attje Kuiken, de fractievoorzitter van de PvdA.

Ook bij de SP zijn ze tevreden. “Eindelijk stapt Rutte op. Er zijn meer problemen gecreëerd dan opgelost. Zondag 17 september trappen wij de campagne af op de Koekamp in Den Haag. We zijn er klaar voor”, klinkt het bij Lilian Marijnissen van de SP.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiMmh0dHBzOi8vd3d3Lm5pZXV3c2JsYWQuYmUvY250L2RtZjIwMjMwNzA3Xzk2NTM1NDgx0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿