2023年7月14日金曜日

Oorlog in Oekraïne en Europese sancties laten zich voelen tot in Gentse haven - Het Nieuwsblad

© MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

De havens van Gent, Terneuzen en Vlissingen hebben in de eerste helft van 2023 minder goederenoverslag via zeevaart en binnenvaart gerealiseerd. Dat laat North Sea Port weten. Als reden wijst het naar de recessie in Europa en de oorlog in Oekraïne.

Simon Dekaezemaker

Bron: BELGA

In de eerste zes maanden van dit jaar noteerde de fusiehaven van Gent, Terneuzen en Vlissingen een goederenoverslag via zeevaart van 33,4 miljoen ton of 4,2 miljoen ton minder dan in dezelfde periode in 2022. "De 11 procent minder overslag is vooral te merken bij recessiegevoelige producten zoals bouwmaterialen, staal en petroleumproducten zoals gas- en dieselolie", zegt North Sea Port.

Als reden voor de daling wijst de haven naar de impact van de oorlog in Oekraïne. Rusland was in de eerste jaarhelft van 2022 nog de belangrijkste handelspartner. De handel met Rusland is meer dan gehalveerd door de EU-sancties, waardoor het zakte naar de 7de plaats. De handel met Oekraïne is ook verder gedaald. De Verenigde Staten zijn momenteel de belangrijkste handelspartner."

Ook de goederenoverslag via binnenvaart kent een daling. Voor de eerste zes maanden komt dit neer op 31,3 miljoen ton overslag of 6 procent minder dan een jaar eerder. North Sea Port wijst als verklaring hiervoor naar de Europese recessie die zich eind 2022 en begin dit jaar liet optekenen. “Bij de goederenoverslag van een internationale speler als North Sea Port is dat fel te merken.”

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiMmh0dHBzOi8vd3d3Lm5pZXV3c2JsYWQuYmUvY250L2RtZjIwMjMwNzEzXzk0OTI5ODEy0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿