Met dank aan tijdelijke ingreep regering-Michel met voorafbetalingen
Het ziet ernaar uit dat de Belgische begroting in 2018 het beste resultaat sinds 2007 neerzet. Dat blijkt uit cijfers van het Instituut voor de Nationale Rekeningen.
Op basis van de eerste drie kwartalen is er een klein begrotingsoverschot van 0,35 procent van het bruto binnenlands product (bbp). In dezelfde periode in 2017 was er een tekort van 0,9 procent. Dat betekent niet dat de begroting over het volledige jaar 2018 een overschot optekent of in evenwicht is. De cijfers over het vierde kwartaal - die nog niet bekend zijn - kunnen alsnog in een tekort resulteren.
Maar nu al is zeker dat het resultaat veel beter zal zijn dan verwacht. Vorige maand voorspelde de Nationale Bank nog dat de begroting met een tekort van 0,8 procent van het bbp zou eindigen, of zo’n 3,6 miljard euro. Maar gezien de cijfers over het derde kwartaal lijkt 2018 het beste begrotingsjaar te worden sinds 2007, toen een overschot van 0,2 procent werd opgetekend.
Grand cru-jaar
Dat 2018 een grand-crujaar voor de begroting was, is vooral het gevolg van een ingreep van de regering-Michel. Onder impuls van voormalig minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) besliste ze de belastinginkomsten een tijdelijke boost te geven. Dat gebeurde door de boetes op te trekken voor bedrijven en zelfstandigen die te weinig of geen voorafbetalingen doen. Daardoor werden massaal sneller belastingen betaald. De voorafbetalingen stegen in 2017 met zo’n 3 miljard tot 13,2 miljard euro. In 2018 kwam daar nog een paar miljard bij, omdat de boetes dan voor een tweede keer werden opgetrokken.
Het verklaart het goede begrotingsresultaat in 2017 (-0,9%) en in 2018. Maar het gaat slechts om een tijdelijk succes. Vanaf dit jaar vallen de inkomsten uit de vennootschapsbelasting fors terug, omdat het effect is uitgewerkt. Wat bedrijven vorig jaar hebben betaald, betalen ze dit jaar niet meer. Daardoor zal het begrotingstekort in 2019 fors oplopen. De Nationale Bank voorspelt een tekort van 1,6 procent van het bbp of 7,2 miljard euro. En het probleem is dat de regering in lopende zaken is en dus geen legitimiteit heeft om bij te sturen.
Als het na de verkiezingen van 26 mei lang duurt voor een regering kan worden gevormd, dreigt 2019 een verloren begrotingsjaar te worden. Een volgende regering erft sowieso een begroting met een tekort van minstens 7 miljard euro. Als ze de begroting in evenwicht wil brengen, zal ze dus niet anders kunnen dan fors te besparen en/of de belastingen te verhogen.
0 件のコメント:
コメントを投稿