Net voor ze op het vliegtuig naar de hoogmis van de sector in San Francisco stapten, bombardeerden enkele Belgische biotech'ers beleggers met een goednieuwsshow.
Vandaag begint in het Amerikaanse San Francisco dé jaarlijkse hoogmis van de biotech: de 37ste Healthcare Conference van de bank JPMorgan in het Westin St. Francis-hotel.
Biotechnologie zet de geneeskunde op zijn kop. Wat gisteren niet te genezen leek, lijkt plots een fluitje van een cent. Maar hoe groot is de revolutie echt? De Tijd brengt de sector in kaart en onderzoekt hoe biotech onze gezondheid en ons leven verandert.
We brengen voor u de 194 Belgische bedrijven en organisaties in kaart die actief zijn in de medische biotechsector. Ze ontwikkelen baanbrekende medicijnen, eenvoudige tests om ziektes op te sporen en medische toestellen die onze gezondheid veranderen.
De CEO's van Galapagos (woensdag 20.30 uur en Argenx (donderdag 19 uur) en de CFO van Biocartis (donderdag 19.30 uur) zullen er een presentatie geven, Mithra-CEO François Fornieri organiseert er 'one-on-ones' met beleggers. Met ook nog Celyad - dat aankondigde de strijd tegen leukemie op te voeren - en Bone Therapeutics zal de Belgische biotech uitstekend vertegenwoordigd zijn.
In aanloop naar de conferentie regende het maandagochtend persberichten van de Belgische deelnemers.
Mithra kondigde aan extra potentieel te zien in zijn goudhaantje estetrol (E4), een natuurlijk hormoon. Behalve in het op estetrol gebaseerde Donesta, het potentieel middel voor de behandeling van opvliegertjes in de menopauze, ziet het Waalse bedrijf ook blockbusterpotentieel in PeriNesta, een nieuw kandidaat-geneesmiddel voor vrouwen in de eerste fase van de menopauze.
Mithra stelde ook versneld werk te maken van de laatste klinische testfase voor Donesta en dat onderzoek voor eigen rekening te nemen. Toen Fornieri de plannen om de - dure - laatste fase zelf te bekostigen in september langs zijn neus weg in een interview meegaf, ging het aandeel Mithra onderuit. Nu is de beleggersreactie positiever, dankzij het extra ijzer in het vuur genaamd PeriNesta. Het aandeel koerst 7,6 procent hoger naar 24,85 euro.
De grootste klim is echter weggelegd voor Biocartis . De specialist in zaklabo's voor snelle medische diagnoses liet weten de eigen prognoses voor 2018 ingelost of zelfs geklopt te hebben. Dat jaagt het vorig jaar weggezakt aandeel 15 procent hoger naar 11,45 euro, al blijft Biocartis onder de intekenprijs van april 2015 (11,50 euro).
Biocartis is daarmee goed op weg de beste beursdag ooit te boeken. Tot nu staat het record op naam van de eerste beursdag, toen beleggers het aandeel enthousiast 13 procent hoger stuurden.
Beleggers zien in de beter dan verhoopte resultaten een signaal dat de strategie van CEO Herman Verrelst om de verkoopploeg vooral in de Verenigde Staten fors uit te breiden, vruchten begint af te werpen.
Dat middel wordt nu ook ingezet voor een pril klinisch onderzoek, fase 2a, naar patiënten met systemische sclerose (SSc). SSc is een auto-immuunziekte die fibrose - een toename van bindweefsel - in meerdere organen veroorzaakt en heeft een van de hoogste sterftecijfers in reumatische aandoeningen. Voor het onderzoek worden 30 patiënten gerekruteerd.
'Galapagos beschikt nu over een IPF-pijplijn met meerdere doelkansen in verschillende fases van ontwikkeling', concludeert KBC Securities. Het beurshuis becijfert het koersdoel voor het aandeel Galapagos op 113 euro. Het goudhaantje filgotinib maakt daar met 44 procent het belangrijkste deel van uit, maar IPF is goed voor 26 procent.
0 件のコメント:
コメントを投稿