De turbulentie op de aandelenmarkten deed de tegoeden op spaarboekjes in 2018 pieken. Spaarders zetten het voorbije jaar ondanks de lage rente meer dan 10 miljard extra op hun spaarboekjes.
De populariteit van de spaarboekjes nam in 2018 sterk toe, blijkt uit een rondvraag van De Tijd. De tegoeden op gereglementeerde spaarrekeningen stegen fors bij de grootbanken KBC (+3,4 miljard tot 42 miljard), BNP Paribas Fortis (+3 miljard tot 61,4 miljard) en Belfius (+2,2 miljard tot 38,4 miljard).
Ook bij Argenta (+1,1 miljard tot 24,2 miljard) en enkele kleinere banken stegen de spaartegoeden. Met de cijfers van ING, die later vandaag komen, zijn de spaarboekjes naar alle waarschijnlijkheid met minstens 10 miljard euro aangedikt.
'Het grillige beursklimaat zorgde voor aarzelingen bij beleggers', zegt KBC. De aandelenmarkten daalden vorig jaar fors en de langetermijnrente blijft zeer laag. Daardoor verkiezen meer mensen het spaarboekje boven aandelen, obligaties of beleggingsfondsen.
BNP Paribas Fortis merkt op dat een deel van het extra geld op spaarboekjes afkomstig is van kasbons, obligaties en verzekeringen die op vervaldag zijn gekomen. 'Klanten zien de spaarrekening als een soort wachtrekening met het oog op latere beleggingen.'
De private bank Nagelmackers verwijst naar twee bekende klassieke troeven van geld op spaarboekjes: veiligheid en onmiddellijke opvraagbaarheid. De tegoeden op gereglementeerde spaarboekjes zijn beschermd tot 100.000 euro per spaarder en per bank. Bovendien is de rente tot 980 euro vrijgesteld van roerende voorheffing.
Toch is de grote populariteit van spaarboekjes opmerkelijk, want veel banken bieden niet meer dan de wettelijke minimumrente van 0,11 procent. Aangezien de spaarrente veel lager is dan de inflatie van zowat 2 procent wordt de spaarder elk jaar armer, signaleert Argenta.
0 件のコメント:
コメントを投稿