2019年1月9日水曜日

Proximus broedt op herstructurering - De Tijd

De raad van bestuur van Proximus vergaderde volgens de vakbond ACOD vandaag over verregaande besparingen. Uit goede bron wordt bevestigd dat een herstructurering bij het overheidsbedrijf op tafel ligt.

Proximus reageert dinsdagavond na afloop van de raad van bestuur op het uitgelekte nieuws. 'Er is een raad van bestuur samengekomen en daarin is het budget voor 2019 en ook het driejarenplan besproken en goedgekeurd.' 

'In dat plan krijgt de nieuwe #shifttodigital strategie een prominente rol. Die moet de transformatie van Proximus versnellen en het bedrijf voorbereiden op de uitdagingen van de toekomst en de versnelling van de digitalisering. In die context werd ook besproken hoe Proximus verder kosten kan optimaliseren om zijn efficiëntie te verbeteren in een steeds moeilijker marktomgeving.' 

Extra concurrentie

Proximus-topvrouw Dominique Leroy maakt zich al ruim een halfjaar druk over de extra concurrentie die voormalig telecomminister Alexander De Croo naar ons land wil halen om de mobiele tarieven van Proximus , Telenet en Orange Belgium naar beneden te halen.

In juni stelde De Croo voor om bij de veiling van frequenties voor mobiele telefonie later dit jaar ruimte vrij te houden voor een nieuwe speler. Leroy reageerde meteen met een communiqué waarin ze waarschuwde voor 'een marktverstoring die onvermijdelijk een impact zou hebben op de werkgelegenheid' (van Proximus).

Dit hebben we te danken aan minister Alexander De Croo.
Bart Neyens
Secretaris van ACOD Telecom

Dat waren geen loze woorden, zo blijkt uit een communiqué van het ACOD. De vakbond vernam in de wandelgangen dat de directie en de raad van bestuur verregaande besparingen wensen door te voeren 'op de kap van het personeel'. '2.000 banen staan op de helling, of een op de zes', zegt ACOD-vakbondssecretaris Bart Neyens.

'Dit hebben we te danken aan minister De Croo', vervolgt Neyens. 'Door hem schiet de regering in eigen voet. Als de vierde speler er komt, zal de cashflow van Proximus dalen, wat het dividend kan drukken. Dat levert de regering jaarlijks 260 miljoen euro op. Als huidig minister van Financiën kan De Croo meteen berekenen wat zijn voorstel voor de belastingbetaler betekent.'

Vroegtijdig pensioen

Proximus is met ruim 13.000 werknemers een van Belgiës grootste werkgevers. Ruim 3.000 medewerkers zijn statutairen. 

De telecomgroep  stuurde de voorbije jaren (2017-2020) al 3.000 oudere medewerkers geleidelijk met pensioen en wierf met het vrijgekomen budget honderden nieuwe profielen aan, zoals securityspecialisten en softwareontwikkelaars. Dat ging om vrijwillige vertrekkers.

Het is uitkijken of er ook deze keer gedwongen ontslagen kunnen worden vermeden. 

Het ACOD stelt dat het investeringsprogramma en het dividendbeleid onder de loepe moet worden genomen. 'Deze regering denkt drie keer langs de kassa van de gewone werknemer te kunnen passeren: één keer door de lonen zo goed als te bevriezen, een tweede keer door de winsten af te romen door een gul dividendbeleid en een derde keer door glasvezelinvesteringen (3 miljard euro) aan te kondigen die de financiële positie van het bedrijf verder in het gedrang brengen.'

De vakbond pikt het voorts niet dat de directie op geen enkele manier overlegde met de vakbonden. 'Het sociaal model dat van de RTT, over Belgacom, Proximus tot een modern en goed werkend overheidsbedrijf maakte, staat hiermee volledig op de helling.' De ACOD beraadt zich over eventuele acties.

Vierde speler

Over de mogelijke vierde speler wordt al maandenlang gespeculeerd. Het Franse Iliad wordt het vaakst genoemd. Het bedrijf van de telecommagnaat Xavier Niel zette vorig jaar de Italiaanse markt op zijn kop met een stuntaanbod voor de facto onbeperkt surfen. In amper 50 dagen stapten 1 miljoen Italianen over naar de Franse operator.

Ook in thuisland Frankrijk palmde Iliad vanaf 2012 snel een belangrijk deel van de markt in met goedkope tarieven. De keerzijde is dat de bestaande spelers - in dit geval Orange, SFR en Bouygues Telecom - hun inkomsten flink zagen dalen. Bij SFR leidde dat tot het ontslag van 7.000 werknemers, bij Bouygues Telecom van 2.000.

Proximus-topvrouw Leroy lijkt de komst van Iliad of een andere speler niet te willen afwachten om haar groep klaar te stomen voor een jaar waarin de concurrentiestrijd wordt aangewakkerd, ook als uiteindelijk geen vierde speler opdaagt. Telenet-topman John Porter gaf eind vorig jaar aan dat het kabelbedrijf dit jaar een resem nieuwe producten zal lanceren. 'Ik hoop dat mijn concurrenten een plan B hebben', zei hij in een eindejaarsinterview met De Tijd.

België geen prioriteit

De kans dat dit jaar een vierde speler opduikt, wordt door analisten als zeer klein ingeschat. Dat komt omdat de toegangsvoorwaarden gaandeweg werden verstrengd, zodat de nieuwe mobiele operator niet langer een ‘free lunch’ krijgt maar meteen een forse investering moet doen. Bovendien gaf Iliad al aan dat België niet op zijn prioriteitenlijst staat.

De vierde speler - als hij er komt - zal pas op het eind van de zomer bekend raken. Dat is kort voor de geplande veiling van mobiele licenties (spectrum) in september of oktober.

Als die vierde speler 10 procent van de markt inpalmt, verliest Proximus potentieel - pro rata van zijn 44 procent marktaandeel en ervan uitgaand dat de vierde speler van de huidige drie spelers evenveel marktaandeel afpakt - zowat 160 miljoen euro omzet op een totale omzet (2017) van 5,78 miljard euro. Groeit de nieuwe speler op termijn naar 20 procent van de markt, dan moet het overheidsbedrijf het met zowat 320 miljoen euro minder omzet stellen. 

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://www.tijd.be/ondernemen/telecom/proximus-broedt-op-herstructurering/10085170.html

0 件のコメント:

コメントを投稿