Na maanden van geruchten bevestigt Deutsche Bank, de grootste bank van Duitsland, zondag officieel dat het fusiegesprekken aanknoopt met concurrent Commerzbank.
'In het licht van opkomende opportuniteiten, heeft het management van Deutsche Bank beslist om strategische opties te verkennnen.' Met die draak van een zin bevestigt de Duitse bankreus zondag dat het praat met Commerzbank over een fusie van de twee bedrijven.
Ook Commerzbank bevestigt de gesprekken in een persbericht dat welgeteld één zin telt. 'Commerzbank en Deutsche Bank hebben vandaag beslist om discussies te starten over een potentiële fusie.'
Een grote verrassing is die aankondiging niet: er wordt al meer dan een jaar gespeculeerd dat Commerzbank en Deutsche Bank de krachten willen bundelen. Maar als het ooit tot een huwelijk komt tussen die twee financiële reuzen, zal het niet bepaald uit liefde zijn.
Zowel Deutsche Bank en Commerzbank is al jaren het spoor bijster. Deutsche Bank, de grootste bank van Duitsland, wordt al jaren achtervolgd door schandalen. De zakenbankpoot, het 'geheime wapen' waarmee Deutsche Bank ooit de Amerikaanse Wall Street-reuzen van hun troon wilde stoten, blijkt intussen een loodzwaar blok aan het been.
Commerzbank, vandaag nog voor 15 procent in handen van de Duitse overheid, heeft op zijn beurt de financiële crisis van 2008 nooit kunnen verteren en dook ook geregeld op in financiële schandalen.
Duitse zorgenkinderen
Ondanks een indrukwekkende reeks managementwissels, saneringen en kapitaalverhogingen zijn de twee banken er tot dusver niet in geslaagd orde op zaken te stellen. Dat vertaalt zich ook in desatreuze prestaties op de beurs een blijvende zorgen of de twee groepen wel sterk genoeg staan om een nieuwe financiële crisis te doorstaan.
Vandaar dat de twee banken de voorbije maanden geregeld naar voren werden geschoven als een mogelijke overnameprooi. Recent nog werd Commerzbank gekoppeld aan het Italiaanse UniCredit. De Europese Centrale Bank had eerder al laten uitschijnen dat Deutsche Bank in zee mag gaan met een buitenlandse bankengroep.
Berlijn ziet dat anders. Olaf Scholz, de nieuwe Duitse minister van Financiën, stuurt al een tijd aan op de vorming van een nieuwe Duitse bankenkampioen. Als Deutsche Bank en Commerzbank de krachten bundelen, zou het de tweede grootste bank van de eurozone worden met een marktwaarde van 24 miljard euro. Een nieuwe 'Grosse Koalition' tussen beide instellingen zou ook kunnen leiden tot verdere consolidatie in de nog bijzonder versnipperde Duitse bankenmarkt, verdedigt Scholze.
Amper winst
Maar of alle problemen van de baan zijn met een monsterfusie, valt te betwijfelen. Met heel veel moeite wist Deutsche Bank in februari zijn eerste winst sinds 2014 te rapporteren, met een rendement op het eigen vermogen van 0,5 procent in 2018. Commerzbank was vorig jaar goed voor een nettowinst van 865 miljoen euro en een rendement op het eigen vermogen van 3 procent. Ter vergelijking: KBC geldt als de beste leerling van de klas in de eurozone met een rendement op het eigen vermogen van 16 procent.
De vakbonden bij Deutsche Bank en Commerzbank zijn evenmin overtuigd van de pluspunten. Logisch: als de twee grootste banken van Duitsland samensmelten, gaat dat ongetwijfeld gepaard met een groot banenverlies. Dat was tot dusver ook een van de belangrijkste redenen waarom Berlijn zich niet expliciet in de discussie wilde mengen. Deutsche Bank telt wereldwijd 97.535 werknemers, waarvan 42.526 in Duitsland. Bij Commerzbank werken 36.917 van de 49.417 personeelsleden in Duitsland.
0 件のコメント:
コメントを投稿