2019年3月17日日曜日

Grootverbruikers vannacht betaald om stroom te verbruiken (Brussel) - De Standaard

De voorbije nacht was er zoveel elektriciteit beschikbaar op het net dat grootverbruikers enkele uren lang betaald werden om stroom te verbruiken. Die vreemde situatie komt steeds regelmatiger voor.

De windmolens leverden vannacht veel stroom, en zes van de zeven kerncentrales waren beschikbaar. Daardoor werd er meer elektriciteit opgewekt dan nodig. Maar elektriciteit op grote schaal opslaan is momenteel nog niet mogelijk, en de centrales voor zo’n korte periode uitzetten is ook omslachtig. Dus ‘dumpen’ de producenten de stroom die ze op zo’n moment aanmaken.

Dat zorgt ervoor dat de prijzen op de groothandelsmarkt vannacht op bepaalde momenten onder nul zijn gezakt. Eenvoudig gesteld: grootverbruikers die bereid waren om op dat moment extra stroom aan te kopen, kregen daar geld voor in plaats van dat ze moesten betalen. De prijs schommelde tussen de 39 cent en 4,59 euro per afgenomen MWh, zo blijkt uit de gegevens van groothandelsmarkt Epex.

Grootverbruikers

Het zijn vooral grote bedrijven uit bijvoorbeeld de chemiesector die op zo’n moment kunnen toezeggen extra stroom te verbruiken. Maar omdat er op een zondagnacht erg weinig bedrijven open zijn, moesten de prijzen tot onder nul zakken om ook hen te kunnen overtuigen.

Huishoudens merken niets

Particulieren kunnen overigens niet aankopen op de groothandelsmarkt: huishoudens hebben namelijk een doorlopend contract met een bepaalde energieleverancier. De impact van één bepaald huishouden is te klein om op de groothandelsmarkt een invloed te hebben.

Pieken

Het beeld van vannacht is een stevig contrast met de voorbije maanden. Het afgelopen najaar draaide ons land op amper één kerncentrale. De stroomprijzen op Epex piekten toen boven de 500 euro per MWh. Ook daar blijven de huishoudens dus van gespaard.

‘Steeds vaker’

Een overaanbod waardoor de prijzen tot onder nul zakken, komt meer en meer voor, zegt energie-ondernemer André Jurres uit. Volgens heb gebeurt het nu al zo’n 30 dagen per jaar. ‘Zowel kernenergie als windturbines zijn niet flexibel. Kerncentrales kosten te veel om ze af te zetten’, aldus de oprichter van Essent en NPG Energy, vandaag CEO van Volt Energy.

Negatieve stroomprijzen zijn een slechte zaak, aldus de energiespecialist. ‘Het toont aan dat de markt niet in evenwicht is, dat het systeem in elkaar aan het vallen is’. Toch is er ook een goede kant aan de zaak. ‘Voor de overheid en de sector is dit een signaal dat er nood is aan andere oplossingen. We hebben flexibele centrales nodig, in een overgangsfase gascentrales’.

Let's block ads! (Why?)

Read Again http://www.standaard.be/cnt/dmf20190317_04262219

0 件のコメント:

コメントを投稿