2020年8月3日月曜日

Microsoft in race om TikTok-deal te redden - De Tijd

CEO Satya Nadella probeert via een telefoontje aan president Trump alsnog de populaire Chinese muziekvideo-app in handen te krijgen.

Microsoft probeert alsnog een deal te forceren met het Chinese Bytedance rond TikTok, de ook bij westerse jongeren populaire muziekvideo-app die de speelbal geworden is van Chinees-Amerikaans diplomatiek spierballengerol.

Satya Nadella, CEO van de Amerikaanse softwarereus, telefoneerde zondag met de Amerikaanse president Trump. 'Microsoft is zich terdege bewust van het belang om aan de zorgen van de president tegemoet te komen', luidt het in een blogpost. Microsoft zegt van plan te blijven ten laatste tegen 15 september TikTok over te nemen, 'onder voorwaarde van een complete veiligheidscheck'.

Een verkoop van louter een meerderheidsbelang lijkt van tafel. Onder het nieuwe voorstel zou Microsoft alle Amerikaanse, Canadese en Australische TikTok-activiteiten uit het Chinese moederbedrijf lichten en dus operationeel volledige zeggenschap verkrijgen.

De overnamegesprekken tussen Bytedance en Microsoft lekten vrijdagavond uit in de media. Maar president Donald Trump doorkruiste de deal meteen toen die uitlekte. Hij liet vrijdagavond tegenover reporters op het presidentiële vliegtuig Air Force One verstaan dat hij TikTok in de VS volledig gaat verbieden.

Nationale veiligheid

Het is lang niet voor het eerst dat Trump met een ban dreigt. Onderzoek van de Amerikaanse veiligheidsdiensten catalogeert TikTok als een gevaar voor de nationale veiligheid. De vrees is dat de Chinese overheid via het TikTok-platform mee kan kijken in de persoonlijke gegevens van de ruim 100 miljoen Amerikaanse gebruikers. Dat zijn in hoofdzaak tieners..

De vrees van de Amerikanen is dat de Chinese overheid via het TikTok-platform mee kan kijken in de persoonlijke gegevens van de ruim 100 miljoen Amerikaanse gebruikers. Dat zijn in hoofdzaak tieners.

Analisten zagen in de interventie van Trump een strategie om zeker te zijn dat Microsoft TikTok volledig in handen krijgt en dat tegen een lagere prijs dan op tafel lag, de mededeling van Microsoft op zondagavond lijkt dat scenario te bevestigen. Bytedance zou binnenskamers lang hebben vastgehouden om minderheidsaandeelhouder te mogen blijven. De precieze waardering bij de deal gaat alle richtingen uit: het prijskaartje varieert van 15 tot 30 miljard dollar.

15 miljard
overnameprijs
Er is sprake van een overnameprijs tussen een vork van 15 en 30 miljard dollar.

Bytedance vermoedt ook lobbywerk door de Amerikaanse sociale mediareus Facebook. Dat zou mogelijk deze week met een TikTok-concurrent uitpakken. Facebook zou er daarom achter de schermen bij de Amerikaanse regering op hebben aangedrongen om TikTok te verbieden.

Een mogelijke overname van TikTok is op het eerste gezicht wat vreemd voor Microsoft. In de loop der jaren is het techbedrijf zich steeds meer - en met groot succes - gaan profileren als leverancier aan bedrijven, en werd het minder actief op de consumentenmarkt. Microsoft is sinds 2016 eigenaar van LinkedIn, weliswaar een sociaal netwerk maar wel een met een sterk professionele touch.

De bedrijfstop van Microsoft gelooft dat het zich via een platform als TikTok weer zou kunnen gaan meten met bedrijven als Facebook. Op dit ogenblik heeft Microsoft slechts één product dat een hit is bij jongeren: de spelconsole Xbox. Die spreekt echter vooral een mannelijk publiek aan, met TikTok zou Microsoft die balans meer in evenwicht brengen.

Hele waaier bedrijven

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo verklaarde zondag dat president Trump met maatregelen zal komen tegen een hele waaier van Chinese softwarebedrijven. 'Tiktok of WeChat zijn maar twee voorbeelden.'

Bytedance verdedigt zich intussen tegen de spionnen-retoriek. 'Alle Amerikaanse gebruikersdata is opgeslagen op servers in de VS , met beperkte toegang voor het personeel. We zijn toegewijd om de privacy en veiligheid van onze gebruikers te beschermen', luidt het. India besloot eerder al TikTok te verbieden omwille van veiligheidsissues. Al is India ook druk bezig met het promoten van een eigen tech-sector. De app-industrie is er booming, waardoor een verbod op TikTok mooi meegenomen is.

Presidentieel decreet

Minister van Financiën Steven Mnuchin zei in een interview dat Trump tot verkoop kan dwingen of de app bij presidentieel decreet laten verbieden. Mnuchin is voorzitter van het Amerikaanse Comité voor Buitenlandse Investeringen in de VS, dat TikTok de voorbije weken onder de loep nam. 'Iedereen is het erover eens dat TikTok in zijn huidige vorm niet kan opereren in de VS omdat het gegevens van 100 miljoen Amerikanen dreigt door te spelen aan China.'

Iedereen is het erover eens dat TikTok in zijn huidige vorm niet kan opereren in de VS omdat het gegevens van 100 miljoen Amerikanen dreigt door te spelen aan China.
Steven Mnuchin
Amerikaanse minister van Financiën

Een ban op TikTok dreigt de al gespannen relaties tussen de VS en China verder naar het vriespunt te stuwen. Nu al wordt diplomatiek gesproken van een nieuwe Koude Oorlog.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiY2h0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvb25kZXJuZW1lbi90ZWNobm9sb2dpZS9taWNyb3NvZnQtaW4tcmFjZS1vbS10aWt0b2stZGVhbC10ZS1yZWRkZW4vMTAyNDI2MTIuaHRtbNIBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿