2020年10月13日火曜日

Antwerpen wacht op federale corona-maatregelen - De Tijd

Door de opflakkering van de corona-epidemie bekijkt de provincie Antwerpen extra corona-maatregelen. Plannen rond horeca en thuiswerken lagen op tafel, maar het ziet ernaar uit dat Antwerpen wacht op wat nationaal nog in de pijplijn zit.

Antwerps gouverneur Cathy Berx houdt vandaag overleg met de provinciale crisiscel over de corona-toestand. Met ruim 3.300 nieuwe gevallen in de voorbije week is er opnieuw reden tot ongerustheid. In de stad Antwerpen ging het om 1.602 gevallen.

Berx hield maandagavond overleg met een 150-tal burgemeesters. Daar gaf ze een inkijk in de plannen die op tafel liggen om de crisis te tackelen. Een eerste element is wat op Vlaams niveau beslist is. Alle indoorsport met contact is verboden.

De bedoeling zou verder zijn de scholen zo veel mogelijk open te houden. Er was sprake van om telewerk overal in de provincie opnieuw de norm wordt.

Gelijkschakeling horeca

Volgens onze info was er discussie over de horeca. De gouverneur zou hebben voorgesteld cafés en restaurants gelijk te schakelen. Dat wil zeggen: beide om 23 uur dicht en maximaal met vier aan tafel. Nationaal is dat nu de regel voor cafés, terwijl restaurants mogen openblijven tot 1 uur en mensen mogen dineren met tien. Een aantal burgemeesters bleken meer gewonnen voor de piste die door de sector zelf is gelanceerd. Alle cafés en restaurants dicht om 24 uur, en maximaal zes aan tafel. Maar de discussie is niet getrancheerd, omdat er gewezen werd naar wat nationaal mogelijk komt.

In Wetstraat-kringen gaat rond dat de coronabarometer vrijdag gelanceerd wordt. Dat is de handleiding waarbij de epidemie ingedeeld wordt in fases - afhankelijk van hoe erg het virus woedt - en daar telkens een vaste set coronaregels wordt aan gekoppeld. Provincies en burgemeesters hoeven dan niet meer à gogo zelf maatregelen te nemen. Ze kunnen dan uniform dezelfde ingrepen plukken uit de barometer.

Berx zou uit liberale hoek de boodschap hebben gekregen dat de federale regering van Alexander De Croo (Open VLD) vrijdag mogelijk bijschakelt. En dat het niet wijs zou zijn woensdag met nieuwe horecaregels te komen in Antwerpen, als die wellicht vrijdag sowieso komen. De gouverneur zou alvast enkele bijkomende stappen verwachten van het federale niveau, en de bedoeling zou nu zijn die af te wachten.

'Keep it simple, keep it stupid'

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) liet ook weten dat hij geen voorstander is van aparte maatregelen. 'Het is de opdracht van de federale regering om orde en duidelijkheid te schepen, daar waar de vorige regering naar mijn mening jammerlijk heeft gefaald. Dit parcours kan niemand volgen: door een harmonica aan maatregelen ontstaat verwarring en gaat het draagvlak bij de bevolking verloren. Keep it simple, keep it stupid, moet centraal staan.'

Dit parcours kan niemand volgen: door een harmonica aan maatregelen ontstaat er verwarring en gaat het draagvlak bij de bevolking verloren. Keep it simple, keep it stupid, moet centraal staan.
Bart De Wever
Burgemeester Antwerpen

De Wever is naar eigen zeggen altijd tegen aparte maatregelen per stad of gemeente geweest. 'Dan creëert men een waterbedeffect. Het is ook belangrijk te begrijpen dat de stad niet eindigt aan de grens. Het is onlogisch dat een bepaalde regel geldt in Berchem, terwijl die aan de overkant van de straat in Mortsel opeens niet geldt.'

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiZWh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvZG9zc2llcnMvY29yb25hdmlydXMvYW50d2VycGVuLXdhY2h0LW9wLWZlZGVyYWxlLWNvcm9uYS1tYWF0cmVnZWxlbi8xMDI1NzYzOS5odG1s0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿