2020年10月7日水曜日

Families achter heftruckgroep TVH gaan uit elkaar - De Tijd

De twee families achter de heftruckgroep TVH gaan elk hun weg. Dat vernam De Tijd en bevestigt het bedrijf. De familie Vanhalst wordt voor 100 procent eigenaar van de machinedivisie Mateco. De onderdelendivisie TVH Parts komt voor 60 procent terecht bij de familie Thermote. Voor de resterende aandelen (40%) start een zoektocht naar een partner.

In 2018 was er al een opsplitsing van de operationele activiteiten van de groep, die met 6.700 werknemers een gezamenlijke omzet van 1,7 miljard euro draaide in 2019. Er ontstonden toen twee gescheiden divisies: Mateco, de verhuurder en verkoper van heftrucks en hoogwerkers, en TVH Parts, dat voor die machines een wereldwijd logistiek netwerk heeft uitgebouwd voor onderdelen.

Elke divisie heeft al twee jaar een aparte groeistrategie en een eigen CEO: Dominiek Valcke, een jarenlange vertrouweling van de twee families, staat aan het hoofd van TVH Parts, en de Duitser Armin Rappen leidt Mateco. Dat laatste werd in 2011 overgenomen door TVH Groep. Alleen de aandeelhouders bleven dezelfde: Ann en Els Thermote, de dochters van medeoprichter Paul Thermote,  en Pascal Vanhalst, de zoon van de in 2002 overleden andere stichter Paul Vanhalst.

Tot nu. Volgens diverse bronnen, die bevestigd worden door Valcke, gaan de families elk hun eigen weg: Pascal Vanhalst wordt volle eigenaar van Mateco, Ann en Els Thermote krijgen 60 procent van TVH Parts in handen. Voor de overige 40 procent in TVH Parts start de zoektocht naar een investeerder buiten de familie. Daarvoor zijn de zakenbank JPMorgan en het advocatenkantoor Allen & Overy aangezocht.

Een duidelijke successieplanning en overdracht naar de derde generatie - tien kinderen tussen 2 en 22 jaar - is volgens Valcke het enige motief voor de opsplitsing van het familiebedrijf. 'Met het oog op de derde generatie wilden de families een duidelijke verdeling. Ze wilden niet terechtkomen in een ABInBev-scenario waar het aandeelhouderschap te sterk versnipperd raakt.'

Volgens insiders zou er evenwel zware onenigheid zijn tussen beide families over de te volgen koers, iets wat Valcke ten stelligste ontkent. 'Wel hebben beide families al langer een eigen visie op en affiniteit met elk van de divisies. Paul Vanhalst was altijd al de man van de machines, Paul Thermote had meer interesse in onderdelen. Dat is altijd blijven verder leven.'

We gaan voor 40 procent van TVH Parts op zoek naar een overnemer die het bedrijf begrijpt. Iemand die bij voorbaat zegt dat hij er voor maximaal vijf jaar instapt, komt er niet in.
Dominiek Valcke
CEO TVH Parts

De deal wordt dus deels beklonken door een aandelenruil, deels door de zoektocht naar externe partner. De waardering die op beide groepen gekleefd is, wil Valcke niet kwijt. Ook de brutobedrijfswinst (ebitda), die kan dienen voor de berekening van de totale waarde (als een multiple van de ebitda), werd nooit bekendgemaakt. Volgens waarnemers bedraagt die 300 tot 350 miljoen op een omzet van 1,7 miljard euro. Wel bekend is dat de Parts-divisie traditioneel de rendabelste is.

Specialleke

De externe partij moet zich aansluiten bij de langetermijnvisie van de familie Thermote, zegt Valcke. 'We gaan op zoek naar een partij die het bedrijf begrijpt en zich kan vinden in de waarden en cultuur. Iemand die bij voorbaat zegt dat hij er voor maximaal vijf jaar instapt, komt er niet in. We willen ook niet belanden in een agressieve situatie met zware schuldhefbomen.'

Er is één uitzondering in het hele verhaal. De nv TVH Equipment, de Belgische tak van Mateco waar het 50 jaar geleden allemaal begon, blijft in handen van beide families, via een joint venture. 'Een specialleke', noemt Valcke die. 'Hier speelt een zekere emotionele verbondenheid met de oorsprong van het bedrijf. Het toont ook aan dat er geen grote ruzie is tussen de families.'

In 50 jaar van 0 naar 1,7 miljard euro omzet

Het succesverhaal van TVH begon in 1969, toen de vrienden Paul Thermote en Paul Vanhalst een handeltje begonnen in heftrucks die het leger had afgedankt. Vijftig jaar later draait de groep een omzet van 1,7 miljard euro (2019), een verviervoudiging tegenover 2006. Er werken 6.700 mensen, van wie 2.500 in Waregem.

Bij de herschikking van de groep, met de opsplitsing in TVH Parts en Mateco in 2018, trokken de familiale aandeelhouders zich terug uit de operationele leiding. Na het plotse overlijden van Paul Vanhalst in 2002 was Paul Thermote de zaken blijven aansturen, samen met zijn twee dochters Ann en Els, en Pascal Vanhalst.

Die zitten nu alleen nog in de raden van bestuur van zowel Mateco als TVH Parts. Daar hebben ook externe bestuurders hun intrede gedaan. Bij Mateco is Luc Missorten, ex-CEO van Corelio en bestuurder bij Ontex, Barco en Recticel, sinds 2018 extern bestuurder. Bij TVH Parts werd dat Jan Van der Stichele, voorzitter van Lotus Bakeries en van de voedingsfederatie Fevia. Behalve de familieleden is Patrick Lecluyse, ex-CEO van Betafence en ex-CEO van Van Moer Logistics, de enige verbinding tussen beide. Hij is voorzitter van beide bestuursraden.

Vraag naar de winst of het jaarlijkse investeringsbudget van TVH Group en de CEO's Dominiek Valcke en Armin Rappen houden het bij het antwoord 'significant'. 'Wat ik wel kan verklappen is onze ambitie: over enkele jaren willen we met de hele groep de kaap van 2 miljard euro omzet ronden', klonk het vorig jaar in een interview met beiden.

Het tekent het bedrijf, dat zich al jaren in een waas van mysterie hult. De groep bestaat uit een wirwar van honderden vennootschappen, en publiceert geen geconsolideerde resultaten, noch in België noch in Luxemburg, waar Quertus, de overkoepelende holding van de familie, is ondergebracht.

Om toch een beeld te krijgen van de rentabiliteit bekijken we de enkelvoudige jaarrekening van de grootste vennootschap van de groep die we terugvinden bij de Nationale Bank: TVH Parts (niet te verwarren met de holding). Die draaide over 2018 een omzet van 541 miljoen euro, waar een bedrijfswinst van 102 miljoen euro tegenover stond.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiaGh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvb25kZXJuZW1lbi9sb2dpc3RpZWsvZmFtaWxpZXMtYWNodGVyLWhlZnRydWNrZ3JvZXAtdHZoLWdhYW4tdWl0LWVsa2Fhci8xMDI1NjM4Ni5odG1s0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿