2020年10月13日火曜日

Frankrijk en Nederland keren terug naar regels uit de lente - De Tijd

Nu de tweede golf Europa overspoelt, gaan ook onze buurlanden in crisismodus. Scholen en crèches moeten zo veel mogelijk openblijven, maar voor de rest doemt het schrikbeeld van een lockdown weer op.

Ook in onze buurlanden waart het L-woord weer rond. Frankrijk en Nederland beraden zich vandaag over maatregelen die de opmars van het virus een halt toeroepen. Ze willen koste wat het kost een tweede lockdown vermijden, maar de vraag is of dat mogelijk is. In Nederland zijn er dagelijks zo'n 6.000 positieve tests, in Frankrijk een tienduizendtal.

De Franse president Emmanuel Macron spreekt woensdag de natie toe, wat aantoont dat het menens is. In de lente gebeurde dat tweemaal om zware maatregelen aan te kondigen: de lockdown in maart en de verlenging ervan. De bevoegde ministers komen dinsdag bijeen om die toespraak voor te bereiden. Op tafel liggen een avondklok, beperkingen op sociale contacten en verplaatsingen en de sluiting van bedrijven. Ook een lokale of nationale lockdown zijn mogelijk. 'Als we de situatie in onze ziekenhuizen zien, kunnen we niets uitsluiten', waarschuwde premier Jean Castex.

Naast beperkingen voor de horeca zou Nederland alleen mensen met vitale beroepen nog naar hun werk laten reizen en zou het openbaar vervoer alleen gebruikt mogen worden als dat echt nodig is.

Horeca gaat dicht

In Nederland plant de regering een persconferentie om 19 uur, maar de contouren van de nieuwe plannen lekten al uit. Er komen forse beperkingen voor de horeca en mogelijks moeten die twee weken helemaal toe. Daarnaast mogen alleen mensen met vitale beroepen nog naar hun werk reizen en mag het openbaar vervoer alleen worden gebruikt als dat echt nodig is. Amateurwedstrijden voor mensen boven 18 jaar worden stilgelegd. Musea en concertzalen zouden wel openblijven.

Aan de overkant van het Kanaal raakte de nieuwe aanpak maandag al bekend. De Britse premier Boris Johnson voert een systeem in dat het Verenigd Koninkrijk opdeelt in drie zones: plaatsen waar er een gemiddeld risico op besmetting is, plaatsen met een hoog risico en plaatsen met een zeer hoog risico.

Verkeerslicht zonder groen licht

Opvallend is dat er geen zone is waar het aantal besmettingen laag is. 'Het is als een verkeerslicht zonder groen licht, met enkel een oranje, rood en nog roder licht', verwoordde een Brits parlementslid het. Hoe meer besmettingen, hoe strenger de maatregelen. In de zwaarste zone moeten bars, pubs en sportzalen tijdelijk de deuren sluiten.

Ook elders in Europa worden weer nieuwe regels ingevoerd, al zijn die nog niet overal even streng. De Italianen moeten de komende maand hun contacten beperken tot zes personen. Restaurants en cafés sluiten om middernacht, schoolreizen worden verboden en amateursporten worden beperkt. Er zijn dagelijks zo'n 5.000 nieuwe besmettingen in het land.

Aantal gevallen in Duitsland daalt

Het aantal nieuwe coronabesmettingen in Duitsland daalt al twee dagen op rij. Dat meldt het Robert Koch Institut, de Duitse tegenhanger van Sciensano. Zondag waren er 3.483 nieuwe gevallen, maandag 2.467. Zaterdag werden er nog 4.721 nieuwe besmettingen geregistreerd.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMicmh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvZG9zc2llcnMvY29yb25hdmlydXMvZnJhbmtyaWprLWVuLW5lZGVybGFuZC1rZXJlbi10ZXJ1Zy1uYWFyLXJlZ2Vscy11aXQtZGUtbGVudGUvMTAyNTc1OTQuaHRtbNIBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿