2021年9月3日金曜日

'AB InBev kijkt aan tegen zwaarste kosteninflatie ooit' - De Tijd

De Amerikaanse zakenbank JPMorgan verdeelt en heerst in de Brusselse sterindex. Een verkoopadvies tergde AB InBev terwijl een koopadvies vleugels gaf aan UCB.

Voor één keer bepaalde AB InBev niet de marsrichting van de Brusselse sterrenkorf. De Bel20 hield met 0,3 procent winst de voeten droog ondanks stevige druk van het zwaargewicht.

AB InBev leverde daarentegen 2,5 procent in en houdt nipt de kop boven 51,14 euro.

Een adviesverlaging van JPMorgan is de boosdoener. Analiste Celine Pannuti degradeert AB InBev naar de verkooplijst en kleeft een koersdoel van 48 euro op het aandeel. JPMorgan is de tweede onheilsprofeet na SocGen die magere tijden voorspelt voor de bierreus. De grote meerderheid van het analistenkorps blijft positief met 18 koopadviezen en 13 houdadviezen.

Pannuti vindt dat de markt nog al te weinig rekening houdt met de zware kosteninflatie die de brouwer het hoofd moet bieden. Een korf met de voornaamste basisgrondstoffen (onder meer graan, hop en gist) zal volgens een grondstoffentracker van JPMorgan tegen eind 2022 met 27 procent toenemen. 'Dat is de hoogste kosteninflatie ooit voor het bedrijf', waarschuwt de analiste.

Daarnaast twijfelt ze ook aan de meerwaarde van AB InBevs Beyond Beer-initiatief. Daarmee zet het bedrijf sterker in op craftbieren en premiumbieren. Dat weegt volgens Pannuti op de kernactiviteit: de gewone pilsmarkt. 'Tot dusver is er geen enkel bewijs dat AB InBev er iets bij wint om op harde seltzers en geestrijke dranken in te zetten', zegt de analiste.

Ondanks de volumegroei ziet ze de marges afbrokkelen. 'Tegen 2024 zal de winst per aandeel nog 22 procent onder zijn piek uit 2014 liggen', voorspelt Panutti, 'en dat ondanks de integratie van SAB Miller'.

Met een minus 16 procent sinds 1 juli heeft AB InBev Galapagos voorbijgestoken als slechtst presterende Bel20-component (zie tabel). 

De armslag van JPMorgan laat zich voelen, ook aan de andere kant van de koerstabellen. Terwijl AB InBev de hekkensluiter was, was UCB een van de aanvoerders van de index dankzij een koopadvies van dezelfde Amerikaanse zakenbank.

Analist Richard Vosser ziet 'een waaier aan katalysatoren' voor de koers in de komende periode. In de komende twaalf maanden komen vier sets met onderzoeksresultaten uit fase 3 met het middel Bimzelx (de commerciële naam van bimekizumab) in onder meer psoriasis en artritis.

Piekverkoop

'We zien een mogelijke piekverkoop van 4 miljard dollar voor het middel', zegt Vosser. De analist ging eerder nog uit van een piekverkoop van 2,6 miljard.

Ook de verwachte resultaten voor zilucoplan, een middel tegen zware spieratrofie (myasthenia gravis), kunnen de koers verder doen opveren, acht de analist. JPMorgan voorziet het koopadvies van een koersdoel van 150 dollar, goed voor een opwaarts potentieel van 50 procent.

Het overige nieuws

MDxHealth leidde de koerstabellen met 6,7 procent winst tot 1,27 euro. De ontwikkelaar van tests tegen prostaatkanker wil een beursnotering in New York. Het is nog niet duidelijk hoeveel aandelen het bedrijf aan de man gaat brengen en tegen welke prijs. De ambitie om naar de VS te trokken is geen verrassing, mogelijk wel de timing. Meerdere analisten hadden de Wall Street-notering pas verwacht na de beslissing van het Amerikaanse Medicare over een terugbetaling van de SelectMDx-test.

Het mondiale chiptekort zet Sequana Medical op de pechstrook. De nieuwe vertraging voor de Amerikaanse goedkeuring van het leverpompje alfapump duwt het aandeel 5,2 procent lager naar 6,62 euro. Het farmabedrijf trok in februari 2019 tegen 8,50 euro per aandeel naar de Brusselse beurs.

De specialist in zaklabo's Biocartis kon geen munt slaat uit een an sich degelijk halfjaarrapport. 'De prognose voor 2021 suggereert dat het bedrijf nu uit de opstartfase is', stelt Degroof Petercam. 'Maar helaas dreigt de schaarste aan reagentia door de brand naast een operationele ook een commerciële kopzorg te worden. De problemen zijn mogelijk tijdelijk, maar de cash burn moet in de gaten gehouden worden aangezien de marge kleiner aan het worden is.' Lang verhaal kort: 2022 moet nu de echte start worden voor Biocartis. Dat is alleszins iets waar beleggers, die sinds de beursgang in 2015 wachten op de commerciële doorbraak van de beloftevolle technologie, voor duimen. 

Blikvanger

De Europese beurzen gaan er licht op vooruit. De beursdag wordt gekleurd door overnamenieuws. Zo lanceert de investeringsreus Advent samen met het Singaporese staatsinvesteringsfonds GIC een bod van 69,4 miljard Zweedse kronen (6,8 miljard euro) op de Zweedse biotechgroep Swedish Orphan Biovitrum (Sobi). Op Zooplus (Luxempart) zou een biedoorlog in de maak zijn.

Het Amerikaanse ministerie van Arbeid publiceert vrijdag zijn maandelijks jobrapport. Economen verwachten dat het aantal banen in augustus met 725.000 is gestegen, tegenover 943.000 in juli. De werkloosheidsgraad daalde wellicht met 0,2 procentpunt naar 5,2 procent. Het herstel van de arbeidsmarkt zal bepalen wanneer de Amerikaanse centrale bank start met de vermindering van haar obligatieaankopen.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMifGh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvbWFya3Rlbi1saXZlL25pZXV3cy9hYW5kZWxlbi1icnVzc2VsL2FiLWluYmV2LWtpamt0LWFhbi10ZWdlbi16d2FhcnN0ZS1rb3N0ZW5pbmZsYXRpZS1vb2l0LzEwMzI5NjAzLmh0bWzSAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿