2021年9月3日金曜日

BNP Paribas Fortis keert Parijs 1 miljard aan dividenden uit - De Tijd

Na een sterke jaarhelft stelt BNP Paribas Fortis voor zijn Franse moeder een tussentijds dividend van 475 miljoen euro uit te keren. Zo kan dit jaar 1 miljard naar Parijs vloeien.

De dividendkwestie ligt gevoelig bij BNP Paribas Fortis. Toen de bank vorig jaar, in volle coronacrisis, haar Franse moedergroep BNP Paribas bijna 2 miljard euro aan dividenden wilde uitkeren, moest ze daar in extremis van afzien. Bij de Nationale Bank en de federale regering vond men het niet opportuun dat BNP Paribas Fortis in het midden van de pandemie miljarden naar Parijs zou doorsluizen.

Tegelijk drong de Europese Centrale Bank (ECB) er bij financiële instellingen op aan hun cash zo veel mogelijk op zak te houden zolang de crisis aanhield. Eind vorig jaar versoepelde Frankfurt zijn standpunt wel en deze zomer besloot de ECB dat alle dividendbeperkingen op 1 oktober worden opgeheven.

Inhaalrace

Nu, bij de bekendmaking van de cijfers over de eerste jaarhelft, zegt BNP Paribas Fortis dat het in het vierde kwartaal op de algemene aandeelhoudersvergadering van de groep zal voorstellen nog een tussentijds dividend van 0,84 euro per aandeel uit te keren.

Dat komt in totaal neer op 475 miljoen euro, zodat Parijs dit jaar zicht krijgt op 950 miljoen euro aan dividenden uit België. Dat stemt overeen met ongeveer de helft van de nettowinst die de Belgische bankdochter boekte in 2019.

1,1 miljard
BNP Paribas Fortis boekte in de eerste helft van dit jaar een nettowinst van 1,1 miljard euro, 42 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

BNP Paribas Fortis zit intussen weer op het niveau van voor de coronacrisis, leren de halfjaarcijfers die de bank vrijdag publiceerde. In die cijfers zitten niet alleen de resultaten verwerkt van de retail- en zakenbankpoot in ons land, maar ook die van de leasingdochter Arval en van de Turkse dochter.

Sterke retailactiviteiten

De nettowinst over de eerste zes maanden van het jaar kwam uit op 1,1 miljard euro. Dat is 42 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar - toen BNP Paribas voorzieningen moest aanleggen voor corona en de implosie van de kledingketen FNG - en nagenoeg evenveel als de nettowinst die de bank kon voorleggen over de eerste helft van 2019. Als uitzonderlijke factoren zoals de val van de Turkse lira en een eenmalige meevaller bij de vermogensbeheertak uit de cijfers worden gefilterd, bedraagt de winststijging 38 procent.

De Belgische retailtak boekte een 16 procent hogere winst voor belastingen van 313 miljoen euro. Onder meer dankzij sterke kredietproductie en de hogere commissie-inkomsten bleven de inkomsten op peil. Opmerkelijk, want door de ultralage rentestanden staan die inkomsten al een hele tijd onder druk bij BNP Paribas Fortis en andere banken.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMicGh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvb25kZXJuZW1lbi9iYW5rZW4vYm5wLXBhcmliYXMtZm9ydGlzLWtlZXJ0LXBhcmlqcy0xLW1pbGphcmQtYWFuLWRpdmlkZW5kZW4tdWl0LzEwMzI5ODUwLmh0bWzSAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿