2022年8月4日木曜日

Jonge boeren protesteren bij Ineos tegen stikstofbeleid: “Wat voor plastic wel kan, kan voor voedsel blijkbaar niet” - Gazet van Antwerpen

Met vijf tractoren reden jonge boeren uit de regio Brecht woensdag naar de Antwerpse haven. Ze vatten post aan de site van chemiemultinational Ineos. Het bedrijf startte er twee weken geleden de voorbereidende werken voor de veelbesproken ethaankraker, waartegen milieuorganisaties en klimaatactivisten zich al sinds de aankondiging met hand en tand verzetten.

Maar ook voor de landbouw is het miljardenproject een doorn in het oog geworden. De kraker, die volgens berekeningen van de Boerenbond evenveel stikstof zal uitstoten als bijna honderd gemiddelde melkveebedrijven, is voor de boeren symbool geworden voor het oneerlijke stikstofbeleid van de Vlaamse regering.

Als symbolische daad lieten de landbouwers een tank leeglopen met daarop het woord ‘industrie’ in een bad. “Wij krijgen aan jonge boeren niet uitgelegd dat zij het stikstofbad moeten leegmaken, zodat de industrie het weer kan opvullen”, zegt Bram Van Hecke, voorzitter van de koepelorganisatie voor jonge landbouwers Groene Kring.

De industrie vult het stikstofbad, de jonge boeren moeten het weer leegmaken. 

De industrie vult het stikstofbad, de jonge boeren moeten het weer leegmaken. © Joris Herregods

LEES OOK. Boeren strenger aangepakt voor stikstof terwijl Ineos kraker mag bouwen in haven: wordt industrie echt minder geviseerd?

Symbool

Met hun actie willen de boeren aanklagen hoe de Vlaamse overheid met twee maten en gewichten werkt, zegt Van Hecke. “Wat voor plastic wel kan, kan voor voeding blijkbaar niet.”

Groene Kring neemt geen standpunt in voor of tegen het Ineos-project. Hun boodschap is dan ook gericht aan de Vlaamse overheid, niet aan Ineos. “We hebben er bewust voor gekozen om hier met tien en niet met vijfhonderd tractoren te komen staan”, zegt Van Hecke. “We willen de site niet blokkeren. Maar we staan hier omdat Ineos symbool is geworden voor het oneerlijke Vlaamse beleid.”

Phille Renders (19) en Lies Bernaerts, twee jonge boeren. 

Phille Renders (19) en Lies Bernaerts, twee jonge boeren. © Joris Herregods

“Wij hebben de macht van de industrie niet”

Phille Renders, de 19-jarige voorzitter van Groene Kring Antwerpen, runt met zijn vader een melkveebedrijf met 160 koeien in Rijkevorsel. Hij klaagt aan dat de boeren totaal niet betrokken zijn bij de onderhandelingen van het stikstofakkoord. “Wij hebben de macht van de industrie niet”, klinkt het.

Ook Renders benadrukt dat Ineos in dit verhaal niet vijand is. “Wij zijn niet tegen Ineos, Ineos is niet tegen ons. We zijn allemaal ondernemers.”

De jonge boer kondigde de actie bewust niet breed aan in zijn netwerk. “Ik heb pas gisteravond laat enkele vrienden gevraagd om deel te nemen. Als we het hier allemaal stil hadden gelegd, ging het alleen maar daarover, terwijl we het over onze symbolische actie willen hebben. We willen de burger aan onze kant houden.”

“Miljoenen nodig om mijn stallen te vernieuwen”

Lies Bernaerts (28), nam twee jaar geleden de varkenshouderij van haar ouders in Kalmthout over. De moeder van twee jonge kindjes vreest dat ze onbetaalbare investeringen moet doen als ze haar boerderij aan de stikstofnormen wil laten voldoen. “Ik zou mijn stallen volledig moeten vernieuwen, wat me miljoenen zal kosten.”

Bernaerts snapt niet dat Ineos wel een vergunning kreeg, terwijl landbouwers hun uitstoot zo drastisch moeten verminderen. “Voor hen is het wel mogelijk om meer uit te stoten, terwijl wij onder een stolp worden gezet.”

LEES OOK. Ook na vergunning Ineos gaat controverse niet liggen: “Hoe efficiënt die kraker ook is, het blijft een fossiel verhaal”

Ineos: “Niet aan het juiste adres”

In een reactie laat Ineos weten begrip te hebben voor de moeilijke situatie van de Vlaamse landbouw. Toch is het bedrijf van oordeel dat de jonge boeren met hun actie niet aan het juiste adres zijn.

“Stikstof is de voorbije tijd een belangrijk thema op de publieke agenda geworden. Reeds voor deze publieke aandacht was het beperken van de impact al een absolute prioriteit van Ineos.”, zegt het bedrijf. “Door in te zetten op innovatie en door het toepassen van een combinatie van de best beschikbare technieken, worden NOx (stikstofoxiden) en ook NH3 (ammoniak) tot het absolute minimum beperkt. Daarom betreurt Ineos dat de actievoerders hun pijlen op Project One richten.”

Ineos wijst op het verschil tussen stikstofoxiden, die vooral door verkeer en industrie worden uitgestoten, en ammoniak, die voor het overgrote deel voor de rekening van de landbouw is. Stikstofoxiden blijven veel langer in de lucht dan ammoniak, waardoor de impact op vlakbij gelegen natuurgebieden veel groter is dan bij de uitstoot van ammoniak.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiK2h0dHBzOi8vd3d3Lmd2YS5iZS9jbnQvZG1mMjAyMjA4MDNfOTMyNTMzMTDSAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿