2023年4月8日土曜日

“België moet vanaf 2026 minstens 12 miljard euro saneren”, Dermagne: “Dan zal het van nieuwe belastingen moeten komen” - Het Nieuwsblad

De Hoge Raad voor Financiën buigt zich in een nieuw advies over het stabiliteitsprogramma dat ons land moet voorleggen aan de Europese Commissie. De EU houdt daarmee een vinger aan de pols in de lidstaten, en bekijkt of ze op weg zijn naar hun begrotingsdoelstellingen op middellange termijn. Hoe dan ook bepaalt de Maastrichtnorm dat het begrotingstekort niet groter mag zijn dan 3 procent van het bbp en de staatsschuld ten hoogste 60 procent van het bbp mag bedragen.

Hoewel die Europese begrotingsdiscipline werd opgeschort als gevolg van de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne, en er een hervorming van het stabiliteits- en groeipact in de pijplijn zit, voldoet België bijlange niet aan de Europese regels. En de tijd dringt, want in 2024 worden ze opnieuw van kracht.

Vinger op de wonde

In het advies legt de Hoge Raad voor Financiën de vinger nog eens op de wonde: volgens het Federaal Planbureau stevent ons land in 2023 af op een tekort van 5,7 procent, tegenover 4 procent in 2022. In 2028 zou het tekort maar liefst 5,9 procent van het bbp aantikken. Het Monitoringcomité is optimistischer, maar ook dat orgaan gaat uit van een tekort van 4,8 procent in 2023 en 5,4 procent in 2028. Het Planbureau raamt de schuldgraad tegen 2026 op meer dan 113 procent van het bbp, het Monitoringcomité verwacht een toename tot iets meer dan 111 procent.

Volgens de HRF moet ons land dringend saneren. “Uiterlijk in de begroting 2024 dient een aanvang gemaakt te worden met de vereiste budgettaire sanering, zodat op zeer korte termijn de noodzakelijke ommekeer in het begrotingsbeleid wordt gerealiseerd”, klinkt het in het advies.

Afhankelijk van welk scenario de overheden verkiezen – dat van het Planbureau, of dat van het Monitoringcomité – betekent dat een bijkomende structurele inspanning van minstens 0,7 procent tot 0,9 van het bbp per jaar tot 2026, berekende de Hoge Raad. Aan het huidige bbp is dat een sanering van minstens 12 miljard euro.

“Extra inspanningen betekenen nieuwe inkomsten”

“Als sommigen nog extra inspanningen willen, zal het van belastingen moeten komen”, reageert Pierre-Yves Dermagne (PS), minister van Economie en Werk, in een interview met De Tijd. “Extra inspanningen betekenen dat we ook moeten spreken over nieuwe inkomsten. Over de effectentaks. Over belastingen op aandelen. Over de liquidatiebonus bij het ontbinden van een vennootschap.”

“Voor mij is de grote vraag waarover de liberalen bereid zijn te praten”, zegt hij. “Ik wil het nog eens herhalen: ik ben niet doof en blind voor onze budgettaire situatie. Maar laten we erkennen dat we er beter voorstaan dan toen we over deze regering onderhandelden, en beter dan we in oktober vorig jaar dachten. En toch hebben we nog 1,8 miljard euro extra gedaan.”

(Lees verder onder de foto.)

Minister van Economie Pierre-Yves Dermagne© Kristof Vadino

Geen buffers voor onvoorziene omstandigheden

Het gros van de sanering zou volgens de Hoge Raad op het niveau van entiteit I – de federale overheid en de sociale zekerheid – moeten gebeuren. De federale regering legde in oktober een netto inspanning van 0,6 procent van het bbp vast voor 2023 en 2024 samen. Tijdens de begrotingscontrole van maart kwam daar nog een bijkomende, en felbevochten, inspanning van 0,3 procent bovenop.

De Hoge Raad voor Financiën waarschuwt bovendien dat het om “minimale trajecten” gaat, waar geen buffers in zitten voor onvoorziene omstandigheden zoals we die de voorbije jaren hebben gekend. Met de vergrijzing van de bevolking, de aanhoudende oorlog in Oekraïne, of verdere renteverhogingen is met andere woorden nog geen rekening gehouden.

In een veiliger scenario saneren de overheden tussen 2023 en 2026 2,9 procent van het bbp, met het zwaartepunt in 2024, wanneer er een inspanning van 1,6 procent zou moeten gebeuren. Dat traject is volgens de HRF “het minst risicovol” in het licht van de beoordeling van de Europese Commissie, omdat de schuldgraad daar al vanaf het eerste jaar gestabiliseerd wordt.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiMmh0dHBzOi8vd3d3Lm5pZXV3c2JsYWQuYmUvY250L2RtZjIwMjMwNDA3Xzk1MjUxMjMx0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿