2023年4月8日土曜日

Ondanks grotere stakingsbereidheid: meeste Vlaamse Delhaizes opnieuw open na tussenkomst van deurwaarders - VRT.be

Van de 19 Vlaamse Delhaize-winkels die vanochtend gesloten bleven, zijn de meeste opnieuw open na tussenkomst van gerechtsdeurwaarders. Er zijn nu nog maar zes winkels gesloten. In Brussel en Wallonië hebben de acties van de deurwaarders minder effect. De vakbonden willen druk zetten op de directie tijdens dit lange paasweekend, na de beslissing een maand geleden om 128 winkels in eigen beheer te verkopen aan zelfstandigen.

Het belooft een woelig paasweekend te worden voor Delhaize. Het personeel voert al bijna een maand actie tegen het plan om 128 winkels in eigen beheer te verzelfstandigen. De afgelopen dagen namen de acties opnieuw toe. Gisteren liet Delhaize weten "al het mogelijke" te zullen doen om de winkels toch open te houden tijdens dit lange weekend, dat traditioneel belangrijk is voor supermarkten.

Alvast 60 van de 128 winkels in eigen beheer gingen vanochtend niet open. Dat waren er ook opnieuw 19 in Vlaanderen, waar er de voorbije weken minder stakingsbereidheid was. Maar de voorbije uren liet de directie de meeste van die winkels alsnog openen door deurwaarders. Er zijn nu nog zes winkels in Vlaanderen gesloten. In Brussel en Wallonië hadden de tussenkomsten minder effect: daar blijven nog steeds respectievelijk 17 en 25 winkels gesloten.

"Oorlogsverklaring"

Volgens de liberale vakbond ACLVB schakelt de directie op verschillende plaatsen massaal jobstudenten in om de winkels toch te kunnen openen. "Maar wij gaan onze acties niet staken. We laten ons niet manipuleren", klinkt het. Ook aan een aantal andere winkels, zoals in Gent en Ledeberg, liet de directie ondertussen stakingspiketten opheffen via deurwaarders. Die gaan ook deze namiddag verder op pad.

"Dat zijn maatregelen die we liever niet nemen", zegt Ine Tassignon van Delhaize. "Maar de acties en stakingen duren nu al vijf weken. We moeten er niet flauw over doen: de impact daarvan op het bedrijf is ondertussen immens. Daar waar een meerderheid wil werken en een minderheid de toegang blokkeert, hebben we dus besloten om deurwaarders te sturen om die winkels toch te open."

"Dit is een oorlogsverklaring aan de werknemers die vreedzaam hun stem willen laten horen", zegt Karen Van de Voorde van de socialistische vakbond BBTK in Aalst. "In plaats van dat men rond de tafel gaat zitten en met oplossingen en voorstellen komt, komt men met deurwaarders af. Dat is voor ons alleszeggend."

Wat is er aan de hand bij Delhaize?

  • Begin maart kondigde supermarktketen Delhaize aan dat het de 128 winkels die het nog in eigen beheer heeft, wil verkopen aan zelfstandige uitbaters.
  • De vakbonden en het personeel zijn het daar niet mee eens omdat ze vrezen voor slechte loon- en arbeidsvoorwaarden bij de zelfstandige winkels.
  • Er wordt al weken actiegevoerd, met sluitingen van winkels en blokkades van een depot. Sociaal overleg mocht voorlopig niet baten. Na de paasvakantie moet een sociaal bemiddelaar het conflict proberen te ontmijnen.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiT2h0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMy8wNC8wOC9kZWxoYWl6ZS1zdGFhdC12b29yLXdvZWxpZy1wYWFzd2Vla2VuZC_SAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿