2023年7月7日金曜日

Belgische piloten van Ryanair staken op 15 en 16 juli, vakbonden waarschuwen voor “ernstige hinder” - Het Nieuwsblad

De piloten van Ryanair hebben bevestigd dat ze op 15 en 16 juli zullen staken. Dat meldt de christelijke vakbond CNE. De vakbonden waarschuwen voor ernstige hinder.

De vakbonden CNE en ACV Puls en pilotenvereniging Beca hadden de directie van Ryanair voor een ultimatum gesteld: als de Ierse luchtvaartmaatschappij tegen vrijdagmiddag geen ernstig voorstel zou doen over hun grieven, zouden ze staken in het weekend van 15 en 16 juli. Aangezien er geen voorstel kwam, bevestigen ze nu dat ze het werk zullen neerleggen.

“We verontschuldigen ons bij voorbaat bij de passagiers die van plan zijn om tussen nu en oktober 2024 met Ryanair te reizen en die door deze stakingen getroffen kunnen worden, maar we kunnen niet langer toestaan dat Ryanair de basisprincipes van het Belgisch sociaal overleg overtreedt”, klinkt het.

Discussie

Ryanair zou aan zijn piloten in België hebben aangekondigd dat het een collectieve arbeidsovereenkomst over de werk- en rusttijden wil opzeggen. Volgens de pilotenvertegenwoordigers is dat strijdig met de wet. Daarnaast is er discussie over de lonen. De piloten stemden bij het begin van de coronacrisis in met een loonsverlaging van 20 procent, maar die is nog altijd van kracht. De directie weigert volgens de bonden om te spreken over het stopzetten van die geste, “ondanks de terugkeer van de enorme winsten”.

“Eigenlijk valt er niets te onderhandelen, de wet moet gewoon gerespecteerd worden”, zegt Didier Lebbe van CNE. “Ik vraag me af waarom we een multinational zoals Ryanair in een rechtsstaat toelaten om de wet aan zijn laars te lappen. Het gaat niet eens over onderhandelingen over nieuwe voordelen.”

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiMmh0dHBzOi8vd3d3Lm5pZXV3c2JsYWQuYmUvY250L2RtZjIwMjMwNzA3XzkzNjQ4Mjg20gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿