2023年8月25日金曜日

Econoom: “Banken die veel spaargeld zien vertrekken door staatsbons, moeten in de tegenaanval” - Gazet van Antwerpen

Belgen lijken massaal spaardeposito’s over te hevelen naar de nieuwe staatsbon. Volgens professor financiële economie Hans Degryse (KU Leuven) beschikken de banken over voldoende liquiditeit om het verloop aan te kunnen. “Als ze te veel geld zien vertrekken, kunnen ze ook zelf in de tegenaanval gaan”, benadrukt hij.

Bron: Belga

Geïnteresseerden kunnen sinds donderdag intekenen op de staatsbon, met een looptijd van één jaar en een nettorente van 2,81 procent. Rond 14.45 uur is al 827 miljoen euro ingeschreven bij de Grootboeken van het Federaal Agentschap van de Schuld zelf, dus nog zonder de bedragen die al via de dertien deelnemende banken zijn ingelegd.

LEES OOK. Frustratie over banken maakt van staatsbon enorm succes: al meer dan 1 miljard euro opgehaald in één dag

Volgens de topman van het agentschap, Jean Deboutte, is het “niet meer uit te sluiten” dat een ongezien bedrag van wel 20 miljard euro zou kunnen worden opgehaald, zo zei hij aan De Tijd. “Dit kan de grootste financiële operatie in de geschiedenis van ons land worden”, luidt het.

Een dergelijk bedrag zou “een onverdeeld succes” zijn, zegt professor financiële economie Hans Degryse (KU Leuven) aan Belga. Hoewel het om hoge bedragen gaat, kan de sector de grote geldstromen volgens hem aan. “Het gaat natuurlijk om veel spaardeposito’s die tegelijk opgevraagd worden, maar banken houden een grote liquiditeit aan en kunnen indien nodig bijvoorbeeld overheidsobligaties verkopen”, legt hij uit.

“Ze hebben ook instrumenten om dat verloop te counteren”, benadrukt Degryse. “Banken kunnen altijd zelf hun eigen rentes omhoog trekken.” Het is net dat wat de federale regering met deze uitgifte beoogt: de kloof tussen de rente die banken innen bij de Europese Centrale Bank (ECB) en de rente die ze uitkeren aan spaarders verkleinen.

LEES OOK. Minister Van Peteghem op ramkoers met de banken: “Als ze onderling afspraken hebben gemaakt, is dat onwettig”

Of dat laatste uiteindelijk ook zal lukken, is nog maar de vraag. De grootbanken, die de staatsbon ook uitgeven, schieten voorlopig niet in actie. Argenta, Axa, Beobank en Deutsche Bank bieden als reactie langetermijnrekeningen van één jaar met een gelijkaardig rendement aan, maar dat alleen tijdens de intekenperiode van de staatsbon.

“Er is alvast sprake van een tijdelijke concurrentieopstoot”, zegt Degryse. “De kans bestaat dat de banken terugvallen naar de situatie van voorheen, maar dat valt af te wachten.”

LEES OOK. Nieuwe staatsbon lokt meteen reactie uit: al drie banken verhogen hun spaarrente

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiK2h0dHBzOi8vd3d3Lmd2YS5iZS9jbnQvZG1mMjAyMzA4MjRfOTYyNjE1NTPSAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿