2023年8月23日水曜日

Staatsbon of spaarrekening? Zoveel levert 1.000 euro op na 1 jaar - VRT.be

Vanaf donderdag kan je intekenen op de nieuwe staatsbon. Die heeft een looptijd van 1 jaar en levert netto een rendement op van 2,81 procent. De regering wil op die manier de concurrentie aangaan met de banken en klanten een alternatief bieden voor een spaarrekening. Maar hoeveel meer levert een staatsbon op? 

Het geld dat je investeert in een staatsbon moet je één jaar ter beschikking van de overheid stellen om zeker te zijn van het rendement van 2,81 procent. Inleggen kan vanaf 100 euro en in veelvouden van 100 euro. 

Hoeveel levert 1.000 euro in staatsbons op in vergelijking met je geld op een spaarrekening bij een bank vandaag? 

Een staatsbon levert bij een inleg van 1.000 euro dus ongeveer 5 euro meer op dan de meest voordelige spaarrekening. In vergelijking met een spaarboekje bij de grootbanken groeit dat verschil naar ongeveer 15 euro tot 20 euro. Hoe hoger het bedrag dat je inlegt, hoe groter dat verschil met een spaarrekening wordt.

Minstens één jaar sparen

De opbrengsten in de tabel zijn van toepassing in het geval dat banken hun rentes het komende jaar niet verhogen of verlagen en als je je geld effectief een jaar op de rekening laat staan. Anders heb je geen recht op de getrouwheidspremie, die zorgt voor het grootste deel van de spaarrente.  

Kleine banken bieden hogere spaarrentes aan dan de klassieke banken. Daar hangen vaak voorwaarden aan met betrekking tot het bedrag dat je op een rekening kan zetten en op welk moment je dat kan doen. De spaarrekeningen opgenomen in de tabel bieden allemaal de mogelijkheid om op één moment 1000 euro over te schrijven en het geld er een jaar te laten opstaan. 

Een volledig overzicht van alle spaarrekeningen, de verschillende rentes en voorwaarden op spaargids.be

Opgelet: de grootbanken bieden de rentes in de tabel meestal alleen aan op nieuwe spaarrekeningen. Op hun klassieke spaarboekjes, waar het merendeel van de klanten hun geld heeft staan, is het rendement lager. Om te genieten van de hogere rentes moet je je geld overzetten naar de nieuwe spaarformules. 

De staatsbon biedt ook een hoger rendement dan de meeste termijnrekeningen met een looptijd van één jaar (zonder minimumbedrag) die banken aanbieden.

Enkel bij Argenta heb je op een termijnrekening van 1 jaar ook 2,81 procent nettorendement, precies hetzelfde als de staatsbon. De bank lanceerde de rekening vanmiddag om de concurrentie aan te gaan met de staatsbon.

Hoger rendement, hoger risico

Op zoek naar meer rendement? Naast een spaarrekening of de nieuwe staatsbon kan je natuurlijk ook in andere financiële producten investeren.  

Als Belg kan je ook buitenlandse staatsbons kopen. Duitsland en Italië bieden bijvoorbeeld bons aan met een hoger rendement dan de Belgische. Al moet je wel rekening houden met extra belastingen en het risico van bepaalde staatsbons is hoger dan de Belgische.

Investeren in aandelen of beleggingsfondsen levert gemiddeld nog een hoger rendement op, maar houdt een groter risico in. Je geld beleggen op de beurs vraagt meer aandacht en er is geen gegarandeerd rendement zoals bij de staatsbon, je kan ook geld verliezen. Experts raden steeds aan om op lange termijn te beleggen met geld dat je jarenlang kan missen.    

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiUWh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMy8wOC8yMi9zdGFhdHNib24tc3BhYXJyZWtlbmluZy0xLWphYXItcmVuZGVtZW50L9IBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿