2023年8月21日月曜日

"Populairste politicus van Nederland" trekt met eigen partij naar de verkiezingen en zet zo hele campagne op z'n kop - VRT.be

De Nederlandse politicus Pieter Omtzigt gaat met een pas opgerichte eigen partij deelnemen aan de komende verkiezingen. Het gewezen CDA-kopstuk zet daarmee de Nederlandse politiek helemaal op z'n kop. "Hij is met voorsprong de populairste politicus van het land", zegt Nederlandkenner Jeroen Reygaert. "Volgens een hypothetische peiling zou hij de grootste kunnen worden."

Omtzigt maakte zijn besluit bekend in een interview met De Twentsche Courant Tubantia. "We zijn al een tijdje bezig met de voorbereiding", zegt hij in de krant. De partij heet "Nieuw Sociaal Contract" en is gisteren opgericht. Het programma is al wel rond, de kandidatenlijst nog niet.

Speerpunten van de nieuwe partij zijn "goed bestuur" en "bestaanszekerheid". Een derde kernpunt van Nieuw Sociaal Contract is "verstandige internationale samenwerking". Dat laatste gaat onder meer over Omtzigts zorgen over de houdbaarheid van de euro.

Omtzigt zat lang voor de christendemocraten van het CDA in de Tweede Kamer, maar verliet de partij twee jaar geleden na een hoogoplopend conflict, sindsdien is hij partijloos en zetelt hij als onafhankelijk Kamerlid.

Het CDA probeerde onlangs nog tevergeefs de banden te herstellen, maar Omtzigt liet toen weten dat "het boek met het CDA dicht" is.

De 49-jarige Omtzigt bouwde een reputatie op van een vasthoudend Kamerlid. Samen met Renske Leijten van de SP speelde Omtzigt een hoofdrol in het blootleggen van het toeslagenschandaal.

"Zou de grootste partij kunnen worden"
Het besluit van Omtzigt verandert de campagne in Nederland. "Hij is met voorsprong de populairste politicus van Nederland", zegt Jeroen Reygaert die voor VRT NWS de Nederlandse politiek volgt. "Hij is de man die onder meer de toeslagenaffaire uitspitte, waarbij mensen jaren onterecht door overheid als fraudeur gezien werden. Hij kreeg er een reputatie van hardwerkend en kritisch Kamerlid door."

Hij komt nu dus met een nieuwe partij en gooit zo het partijpolitieke landschap in Nederland overhoop. "Volgens een hypothetische peiling vorige week - toen nog niet duidelijk was of hij zou meedoen - zou die partij met kop en schouders de grootste kunnen worden en een kleine 30 procent halen", zegt Reygaert. "Toch zegt hij dat hij niet de ambitie heeft om premier te worden of zelfs minister: hijzelf zou zijn rol als populairste Kamerlid willen voortzetten."

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiR2h0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMy8wOC8yMC9vbXR6aWd0LXZlcmtpZXppbmdlbi1uZWRlcmxhbmQv0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿