De langetermijnrentes gaan wereldwijd nog altijd in stijgende lijn, in België noteert de tienjaarsrente vandaag op 3,351 procent, het hoogste niveau sinds het voorjaar van 2012. Een hogere rente is slecht nieuws voor de Belgische schatkist en voor de huizenmarkt.
Analisten verwachten dat de centrale banken nog meer renteverhogingen zullen doorvoeren. Door de rente op te trekken, proberen ze de erg hoge inflatie te bekampen. Maar uit recente gegevens van de Amerikaanse centrale bank blijkt dat de afkoeling van de economie die normaal hiervan het gevolg is, zeer moeizaam verloopt.
"De centrale banken hebben nog wat werk voor de boeg", zei een analist aan het persagentschap Bloomberg. Van een rentepiek lijkt nog geen sprake.
De rentestijgingen zijn een wereldwijd fenomeen. De Amerikaanse tienjaarsrente bereikte vandaag bijna zijn piek van 4,31 procent, terwijl zijn tegenhanger in het Verenigd Koninkrijk op het hoogste niveau in vijftien jaar staat en de Duitse tienjaarsrente op het hoogste niveau sinds 2011.
Slecht nieuws voor huizenjagers en voor de staatskas
In België steeg de tienjaarsrente vandaag met 4,5 basispunten tot 3,351 procent, het hoogste niveau sinds april 2012. Een hogere rente maakt lenen duurder, meer bepaald de woonkredieten. Er is al een effect zichtbaar op de woningmarkt: het aantal nieuwe hypothecaire leningen halveerde bijna in de eerste zes maanden, tot het laagste peil sinds 2007.
De stijgende rente is ook slecht nieuws voor de Belgische staatskas, wanneer de overheid in de toekomst geld moet ophalen op de financiële markten. Volgens De Standaard zal de Belgische staat door de stijgende rente ieder jaar zo'n 1 miljard euro extra moeten uitgeven aan rentelasten. Tegen 2031 zou de jaarlijkse rentefactuur weer richting de 20 miljard euro oplopen. Dit komt bovenop de vergrijzingsfactuur, die ook zal oplopen de volgende jaren.
0 件のコメント:
コメントを投稿