2023年8月19日土曜日

X-gebruikers ongerust na aankondiging Elon Musk dat blokkeerfunctie verdwijnt, maar "beter alternatief" op komst - VRT.be

"Veiligheid is onze eerste prioriteit en daarom werken we aan een systeem dat beter is dan het huidige." Met die boodschap probeert Linda Yaccarino, CEO van X (voormalig Twitter) het brandje te blussen dat platformeigenaar Elon Musk zelf had aangestoken door aan te kondigen dat de blokkeerfunctie op X binnenkort verdwijnt. 

"De blokkeerfunctie op X zal verwijderd worden", met die boodschap gooide Elon Musk, de eigenaar van de berichtendienst tot voor kort gekend als Twitter, gisteren plots een bommetje op het platform. "De functie slaat nergens op", verduidelijkt hij niet veel later. Het zal wel mogelijk blijven om ervoor te zorgen dat andere gebruikers je geen privéberichten kunnen sturen.

Het is niet de eerste keer dat Musk uit het niets koerswijzigingen over het platform de wereld instuurt en net zoals bij eerdere controversiële aankondigingen, maakt ook deze boodschap heel wat los bij de gebruikers van X.

In ijltempo stapelen de berichtjes gericht aan de eigenaar van het platform, maar ook aan CEO Linda Yaccarino zich op. Gebruikers vragen om de beslissing te herzien, omdat de blokkeerfunctie een cruciale rol speelt in de strijd tegen digitale pesterijen en intimidatie. 

Gebruikers blokkeren of negeren

Wanneer je op dit moment een bepaalde account blokkeert op X, kan de gebruiker van dat account jouw berichten niet meer zien. Die gebruiker kan ook geen reacties plaatsen op jouw tijdlijn. 

Een huidig alternatief voor blokkeren is "muten". Wanneer je een andere gebruiker "het zwijgen oplegt" of "negeert", zorg je er zelf voor dat de berichten van dat account niet meer op jouw tijdlijn verschijnen.

"Beter" alternatief

Geen reden tot paniek, klinkt het bij Yaccarino enkele uren na de aankondiging van Musk. Integendeel, de nieuwe CEO belooft dat X met een "beter" alternatief op de proppen zal komen. "De veiligheid van onze gebruikers is onze hoogste prioriteit. We bouwen aan een systeem dat beter is dan het huidige blokkeer- en mutesysteem", aldus Yaccarino op X.

Aqueel Miqdad, een van de productontwikkelaars bij X, geeft iets meer inzicht in wat Yaccarino precies bedoelt. "We kunnen de negeerfunctie sterker maken, bijvoorbeeld door mensen die je negeert niet toe te staan om te antwoorden of je te quoten. We kunnen je blokkeerlijst ook overzetten naar je negeerlijst", geeft hij aan.

Hij sluit zich ook aan bij het standpunt van Musk dat accounts blokkeren weinig zin heeft. "In de praktijk werkt het niet om te voorkomen dat een account je berichten ziet. Iedereen die dat wil, kan jouw berichten zien door simpelweg een andere account aan te maken of door uit te loggen van het platform."

Storm in een glas water?

In de gesprekken die volgen op het oorspronkelijke bericht van Miqdad geeft hij meermaals aan dat een sterke mutefunctie dezelfde veiligheidsgaranties tegen pesters of spammers zou moeten garanderen als de huidige blokkeerfunctie.

Sterker nog, volgens Miqdad is de blokkeerfunctie in sommige gevallen zelfs deel van het probleem. "Sommige gebruikers blokkeren de mensen die ze digitaal willen lastigvallen, zodat ze er niet snel genoeg kunnen achter komen", stelt hij.

Zowel Yaccarino en Miqdad bedanken de gebruikers voor hun feedback over de geplande koerswijziging bij X en moedigen hen aan dergelijke opmerkingen vooral te blijven delen. Een hele andere manier van communiceren dan die van de excentrieke eigenaar van de berichtendienst, maar of het brandje daarmee ook geblust is, valt nog af te wachten. 

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiaWh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMy8wOC8xOS9nZWJydWlrZXJzLW9uZ2VydXN0LW5hLWFhbmtvbmRpZ2luZy1lbG9uLW11c2stZGF0LWJsb2trZWVyZnVuY3RpL9IBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿