2023年8月19日土曜日

Roularta hekelt prijsverdubbeling persconcessie - De Standaard

Volgens Xavier Bouckaert, de ceo van Roularta, is een bijna prijsverdubbeling in de maak voor de distributiekost van de magazines. Dit najaar moet de federale overheid de knoop doorhakken over wie de nieuwe persconcessie voor de verdeling van kranten en tijdschriften wint. De aanbesteding bestaat uit twee loten: kranten en magazines.

Roularta nam inzage in het lastenboek en maakte daarop een kostensimulatie. Het resultaat ervan zit Bouckaert bijzonder hoog. Volgens hem is er sprake van een bijna verdubbeling van de distributiekosten, door de volumekorting af te schaffen en toeslagen te eisen als tijdschriften op een welbepaalde dag gebust moeten worden. Vooral de verdeling van Knack zou daardoor erg duur worden en circa 0,90 euro per stuk bedragen. In Nederland, waar er geen overheidssubsidies zijn, bedraagt de kostprijs 0,35 euro.

Bouckaert vindt de kostenverhoging onaanvaardbaar, rampzalig én onbetaalbaar. Hij begrijpt ze ook niet. ‘Onze magazines worden meegenomen op de gewone postronde, samen met de brieven en pakjes. Waar is de extra kost dan?’ Het huidige contract voor zowel de krantenverdeling als de magazines zit bij Bpost. Bpost is opnieuw kandidaat voor beide contracten. Het Franse bedrijf Proximy dingt ook mee voor beide loten. Het kleinere vedeelbedrijf PPP hengelt dan weer enkel naar het krantencontract.

Bouckaert heeft er een probleem mee dat er geen enkele vorm van consultatie is geweest. De magazine-uitgever wijst er voorts op dat het volledig buiten de lopende onderzoeken staat naar mogelijke onregelmatigheden bij de krantenconcessie.

Resultaten onder druk

De nakende kostprijsverhoging komt voor Roularta erg ongelegen omdat het bedrijf nu al te maken heeft met een tsunami aan stijgende kosten. Vorig jaar stegen de prijzen voor magazinepapier met 75 procent. Daar kwam dit jaar een stijging bovenop van 13 procent. ‘De prijzen vallen nu een beetje terug, maar minder dan voor krantenpapier’, zegt Bouckaert. De loonindexering duwde in de eerste jaarhelft de kosten verder omhoog, terwijl de energieprijzen nu drie keer zo hoog liggen dan vorig jaar. Als besparing nam Roularta afscheid van 41 voltijdse jobs, maar zegt geen plannen te hebben voor grote ingrepen in het personeelsbestand.

Het probleem voor de uitgever uit Roeselare is dat de forse kostenstijging gepaard ging met een daling van de inkomsten op de advertentiemarkt. De inkomsten lagen in de eerste jaarhelft 10,2 miljoen lager, waarvan 7,5 miljoen door een terugval van de advertentie-inkomsten. Vooral de vrouwenbladen missen reclame-inkomsten doordat sectoren zoals voeding, detailhandel en cosmetica minder adverteren.

Roularta dook in de eerste jaarhelft voor 0,8 miljoen euro in het rood. Bouckaert verwacht wel voor het hele jaar een (beperkte) winst. Nu al is duidelijk dat de aandeelhouders volgend jaar weinig of geen dividend zullen moeten verwachten.

Bouckaert liet zich wel positief uit over de verkoop van digitale (magazine)bundels. Via één app krijgen abonnees toegang tot een groot aantal titels. Roularta stelt vast dat de vernieuwing van bestaande abonnees vrij goed verloopt, maar dat het lastig is om nieuwe abonnees te werven. In de eerste jaarhelft was er, op vergelijkbare basis, een daling van de inkomsten uit de lezersmarkt met 4,9 procent. Wordt wel rekening gehouden met het effect van de overname het Nederlandse New Skool Media, dan is sprake van een lichte groei van 2,8 procent.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnN0YW5kYWFyZC5iZS9jbnQvZG1mMjAyMzA4MThfOTQ3NDYwMjnSAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿