De grootbanken hebben geen zogenoemd "herenakkoord" gesloten om de komende week de rente op spaarrekeningen nog niet te verhogen. Daar was eerder sprake van, maar wordt nu ontkend. Dertien banken hebben wel afgesproken met de overheid om vanaf morgen tot en met 1 september niet rechtstreeks in concurrentie te treden met de staatsbon via kasbons.
Met de staatsbon wil minister van Financiën Vincent van Peteghem (CD&V) de concurrentie tussen banken aanzwengelen. Maar tijdens de uitgifte ervan, vanaf morgen tot en met 1 september, zullen de dertien banken die de staatsbon aanbieden niet in concurrentie treden via kasbons of gelijkaardige producten.
“De deelnemende banken hebben met het Agentschap van de Schuld een overeenkomst dat ze niet in concurrentie zullen treden met de staatsbon”, laat een woordvoerder van Belfius weten.
BNP Paribas bevestigt dat er een afspraak is met de deelnemende banken, die opgenomen is in het contract tussen de banken en de overheid.
Gisteren lieten beide grootbanken weten dat die afspraak ook inhield om voorlopig de spaarrentes niet te verhogen en dat dat ook onderling onder de banken was afgesproken via een zogenoemd "herenakkoord". Beide banken kwamen daarop terug. Het ging om foute communicatie aldus Belfius en BNP Paribas.
Onderlinge afspraken over rente verboden
Bankenfederatie Febelfin benadrukt dat van afspraken over rente op spaarrekeningen geen sprake kan zijn. "We willen met klem benadrukken dat er geen sprake is van afspraken inzake commercieel beleid, en dus over rentetarieven tussen de banken. Dit is trouwens niet toegelaten volgens het concurrentierecht, en dus absoluut niet aan de orde", laat Febelfin weten in een persbericht.
Ook bevoegd minister van Peteghem zegt dat commerciële afspraken niet toegelaten zijn: "Er bestaat geen overeenkomst met het Agentschap van de Schuld waardoor banken hun spaarrente niet zouden kunnen verhogen. De enige die dat tegenhouden zijn zijzelf. Wanneer dus zou blijken dat ze onderling hebben afgesproken om de rente niet op te trekken, dan is dat tegen de wet."
De minister wijst ook op de vraag die de regering eerder al stelde aan de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA). Zij moet nagaan of er onderlinge afspraken gemaakt zijn door de banken omtrent de rente en nagaan of ze zich daarbij aan de concurrentieregels hebben gehouden.
- Bank Degroof Petercam
- Belfius Bank
- Beobank
- BNP Paribas Fortis
- Bpost Bank
- Crelan
- Deutsche Bank
- ING
- KBC
- Keytrade Bank
- Leleux Associated Brokers
- Van de PUT & Co
- VDK Spaarbank
Professor financiële economie Hans Degryse (KU Leuven) vindt het hoe dan ook raar dat er in het contract afspraken staan over eender welke vorm van concurrentie. "In normale omstandigheden kan ik dat begrijpen", zei Degryse in "De Ochtend" op Radio 1. Zo een overeenkomst wordt standaard opgenomen tussen de overheid en de banken bij de uitgifte van een staatsbon. "Maar nu vind ik het een beetje lachwekkend dat er geen kasbons of soortgelijke producten mogen worden aangeboden. De overheid sluit zo'n akkoord met de banken terwijl het net de bedoeling is om de concurrentie aan te zwengelen. Maar zo beperken ze mogelijkheden om te reageren."
0 件のコメント:
コメントを投稿