2023年8月25日金曜日

Het blijft stormlopen voor de nieuwe staatsbon: al voor 4 miljard euro ingeschreven - VRT NWS

Op de nieuwe staatsbon is al voor zowat 4 miljard euro ingeschreven. Dat laat het Federaal Agentschap van de Schuld weten. De helft van het bedrag is rechtstreeks binnengekomen via de website van het agentschap, de andere helft via de deelnemende banken. Gisteravond stond de teller nog op zo'n 2 miljard euro.

Geïnteresseerden kunnen sinds gisteren intekenen op een nieuwe staatsbon, die een looptijd heeft van één jaar en een nettorente biedt van 2,81 procent.

Bij het Federaal Agentschap van de Schuld zelf, via de dienst van de Grootboeken, staat de teller vandaag om 12 uur al op 56.532 inschrijvingen, goed voor een totaalbedrag van ruim 1,9 miljard euro. Gemiddeld gaat het dus om een belegging van zo'n 33.000 euro per inschrijving.

Ruim 2 miljard via de banken

Ook 13 banken bieden de staatsbon aan. Gisteren gebeurden via hen inschrijvingen voor een totaalbedrag van 2,1 miljard euro. Volgens een ruwe schatting gaat het hier om zo'n 100.000 intekenaars. 

Jean Deboutte, directeur van het Federaal Agentschap van de Schuld spreekt van “een fameus bedrag”. Ter vergelijking: bij de lancering van de vorige staatsbons, in maart en juni, werd op de eerste dagen respectievelijk voor 26,8 miljoen euro en 12,6 miljoen euro ingetekend bij de banken.

Spaarrentes verhogen

Met de staatsbon hoopt de federale regering banken ertoe aan te zetten om hun spaarrentes te verhogen. Verschillende banken hebben dat sinds de aankondiging ook gedaan.

Inschrijvingen voor de staatsbon zijn bij het agentschap nog mogelijk tot en met donderdag 31 augustus, bij de banken nog tot en met vrijdag 1 september.

Het uiteindelijke resultaat zal op 4 september bekend worden gemaakt.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiW2h0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMy8wOC8yNS9hbC00LW1pbGphcmQtZXVyby1pbmdlc2NocmV2ZW4tb3AtbmlldXdlLXN0YWF0c2Jvbi_SAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿